preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina

 > Naslovnica
Vijesti

IZLET U VUKOVAR

Autor: Tina Petras, Josip Vrcić, 24. 1. 2019.

Učenici osmih razreda dana 16. siječnja 2019. godine zaputili su se na dvodnevni izlet u Vukovar. Čim smo došli pred autobus, svi su nestrpljivo iščekivali početak puta. Put je bio dug i iscrpljujući, ali u isto vrijeme zabavan jer smo se svi odlično provodili. Kada smo došli pred hostel, prvo smo otišli na ručak, a potom na predavanje o žrtvi Vukovara. Nakon toga bili smo na još jednom predavanju gdje nam je vojna osoba iz prve ruke pričala o ratnim stradanjima i razaranjima. Također smo saznali koliko je rat bio uistinu okrutan i nepravedan. Poslije predavanja dobili smo slobodno vrijeme za razgledavanje grada. Vukovar je prekrasan barokni grad. kao da rata nikada nije bilo, sve je izvana obnovljeno, ali unutarnje rane teško će zacijeliti. 

Nakon duge, neprospavane, ali na kraju svega, zabavne noći došlo je i jutro. Kada su se svi vratili s doručka, krenuli smo prema memorijalnim lokacijama. Prva lokacija na našem popisu bio je franjevački samostan i crkva sv. Filipa i Jakova. Prvo smo pogledali kratki film o ratu u Vukovaru kako su ih Srbi napali i uspjeli odglumiti kao da je građanski rat. Nakon filma smo otišli u prostoriju gdje se održava misa. I tamo nam je svećenik pričao o tome kako su Srbi htjeli minirati crkvu, no nisu uspjeli jer ih je UN spriječio. Još uvijek crkva ima 21 rupu. U svakoj toj rupi je bila  mina koja je trebala crkvu sravniti sa zemljom. Osim toga, crkvu su svaki dan bombardirale srpske postrojbe i JNA. Poslije smo išli u izložbene prostore memorijalnog centra Domovinskog rata. Tu smo imali odličnog vodiča koji je ujedno i vojnik. Na ovoj lokaciji smo vidjeli zrakoplove, tenkove, topove, oružja. Zapravo smo vidjeli sve oružje kojim su se koristile vukovarska i srpska vojska. Vodič je bio zbilja odličan i uopće nije bio dosadan. Vidjelo se da zna zbilja puno o tome što ga je i činilo zanimljivim. Onda smo otišli na memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata i stali kod masovne grobnice na Ovčari gdje smo zapalili svijeću i posvetili minutu šutnje poginulima. Sljedeća postaja je bila Spomen dom hrvatskih branitelja i vukovarska bolnica. Tamo smo prvo pogledali petnaestominutni film. Nakon čega nas je vodič proveo kroz cijelu bolnicu. Jako mi se svidjelo što je podrum bolnice ostao nerenoviran kako bi se sjećali Domovinskog rata. Priča koja mi je ostala u sjećanju je kada je na bolnicu bačena krmača koja je probila sve katove i pala pacijentu između nogu, ali nije eksplodirala. Zadnja lokacija koju smo morali posjetiti prije ručka bio je spomen dom Ovčara. Tu mi je u sjećanju ostao vodič koji je pričao na jako zanimljiv način. On nam je isto malo ispričao o povijesti Vukovara. Kada je završio, krenuli smo na ručak. Poslije ručka smo otišli u Školu mira gdje se održao i kviz. U prvih 11 pitanja smo bili prvi na kvizu imali smo sve bodove, ali sreća se okrenula i završili smo zadnji. No, nema veze važno je da smo se mi zabavili u Vukovaru i naučili mnogo o Domovinskom ratu. Kada je kviz završio ukrcali smo se u autobuse i krenuli domovima.

 
VAŽNO!!!
RIJEČ DANA
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
JELOVNIK

Za pregled jelovnika klikni OVDJE.

RASPORED ZVONA
Oglasna ploča
RODITELJSKI SASTANCI
09.03.2020. 13:14
RODITELJSKI 6. b
Roditeljski sastanak za 6.b održat će se u srijedu 11. 3. 2020. u 18h. Razrednica Klara Čavar

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
POPIS UDŽBENKA

ZAHVALJUJEMO TVRTKI MONTING D.O.O. NA VELIKODUŠNOJ DONACIJI ZA

IZRADU SKULPTURE IGRA

U DVORIŠTU NAŠE ŠKOLE.

PROJEKTI
ZANIMLJIVOSTI
Crtice iz Lupoglava

CRTICE IZ LUPOGLAVA

Pročitajte radove naših malih novinara iz Lupoglava.

NOVO U KNJIŽNICI

LISTA DOBRIH KNJIGA

Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s pedagozima, učiteljima i knjižničarima, svake godine izabire najbolje naslove za male knjigoljupce i njihove roditelje. Dosadašnje liste knjiga pogledajte OVDJE.

Anketa
Čitate li knjige?

CMS za škole logo
Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina / Domaćinska 1, HR-10370 Božjakovina / os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr / skola@os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr
preskoči na navigaciju