preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina

Novo u knjižnici

NOVI NASLOVI U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Autor: Ivana Kosko, 8. 1. 2019. 13:09

VEZANJE TENISICA S JEDNOM NEPOZNANICOM

Autorice Julijane Matanović

Radnja romana za djecu Vezane tenisica s jednom nepoznanicom se zbiva u sedam dana. Dječak Leon  na nagovor majke dolazi u ljetnu školu kreativnog pisanja i govorništva na otok Prvić gdje mu se neplanirano  događaju nepredviđene avanture.  U priču su uključeni različiti govornici tako da cjelovit uvid dobivamo pozicijom dječaka Leona, njegova oca, majke i bake. Roman nenametljivo komentira suvremeno društvo.

 

 

LJETO NA JEZERU ČIČU

Autorice Jasminke Tihi-Stepanić  

U potrazi za štivom kojim ćemo ispuniti naše vrijeme na plaži uvijek posežemo za onim naslovima koji su istovremeno zanimljivi, ali i napisani na onaj pitki način kako bismo mogli "gutati" rečenice koje su u njemu ispisane. Jedan takav naslov je definitivno novi roman Jasminke Tihi-Stepanić  "Ljeto na jezeru Čiču". Radnja prati obitelj za vrijeme ljetovanja kada dolazi do velikih promjena koje dovode do toga da majka Lucije i njezina brata mora otići raditi u Poreč jer je prethodno izgubila posao. O dvoje djece skrb preuzima njihova baka. Cijela obitelj u jednome trenutku se nalazi na raskrižju i vizija sreće za svakog od njih povezana je s idejom da nekada u skorije vrijeme budu na okupu. Osim toga, ovaj roman nam donosi i priču o odrastanju Lucije koje je upravo završila osmi razred osnovne škole i počinju je mučiti tipična tinejdžerska ljubavna pitanja o kojima zapravo nema ni s kim razgovarati. Njezino iskustvo s dječacima koje upoznaje na jezeru, osobito s jednim Jakovom, polako će u njoj probuditi osjećaje iščekivanja i zaljubljenosti. Lako ćete se uvući u svijet koji je u ovom romanu iskonstruiran i pronaći poveznice s vlastitim životom i situacijama koje smo svi iskusili.

Izvor: https://www.buro247.hr/kultura/knjige/knjiga-tjedna-ljeto-na-jezeru-i-u.html

 

KRONIKE IZ NARNIJE - ČAROBNJAKOV NEĆAK

Autora C. S. Lewisa

Ovo je pripovijest o nečemu što se dogodilo davno, dok su vaši djedovi još bili djeca. To je vrlo važna priča jer pokazuje kako su započeli odlasci i dolasci iz našega svijeta u zemlju Narniju i natrag.

U tim je danima gospodin Sherlock Holmes još stanovao u ulici Baker, a Bastabesi su tražili blago u Lewisham Roadu. U tim si danima, ako si bio dječak, morao svaki dan nositi široki tvrdi ovratnik, a škole su uglavnom bile neugodnije nego danas. No jelo je bilo ukusnije; nema smisla da vam pričam koliko su slatkiši bili jeftini i slatki jer bi vam samo uzalud rasle zazubice. Tada je u Londonu živjela djevojčica po imenu Polly Plummer.

Živjela je u dugačkom nizu kuća koje su sve bile spojene. Jednoga je jutra bila u vrtu iza kuće, kad se iz susjednog vrta uzverao dječak i provirio preko zida. Polly se vrlo iznenadila jer u susjednoj kući do tada nije bilo nikakve djece, samo gospodin Ketterley i gospođica Ketterley, brat i sestra, stari neženja i stara usidjelica, koji su živjeli zajedno. Pogledala je, dakle, prema dječaku, puna znatiželje. Lice neobičnoga dječaka bilo je prilično prljavo. Teško da bi moglo biti prljavije da je rukama kopao po zemlji, zatim se dobro isplakao, a onda dlanovima obrisao lice. Istinu govoreći, baš je to otprilike i učinio...

Izvor: https://www.superknjizara.hr/?page=knjiga&id_knjiga=17825

 

Charlie i tvornica čokolade

Autora Roalda Dahla

Charlie Bucket je živio siromašno sa svojim roditeljima i dvije bake i dva djeda. Bili su jako siromašni, u kućanstvu je zarađivao samo otac koji je dobio otkaz u tvornici zubne paste pa je kako bi preživio čistio snijeg po ulicama.

Blizu Charieve kuće nalazila se tvornica čokolade Willya Wonke. On je bio tajanstveni poduzetnik koji je otpustio sve svoje radnike jer su krali recepte i davali ih konkurentskim tvrtkama. Nakon mnogo godina Wonka je ponovno otvorio vrata svoje tvornice i u prodaju putio 5 čokoladica u kojima se nalazi zlatna kartica za ulazak u tvornicu.

Charlie je samo jednom godišnje dobivao čokoladicu, i u toj koju je dobio se njije nalazila zlatna kartica. Ipak je jednog dana, vračavši se iz škole našao 50 penija i kupio još jednu čokoladicu, u njoj je ipak bila zlatna kartica.

Petoro sretne djece, uključujući Charliea i njegovog djeda su bili pozvani u tvornicu. Sa Charliem su tvornicu razgledavali i četvoro ostalih mališana koji su uglavnom bili razmaženi. Jedan se samo prežderavao čokoladom, druga je djevojčica je bila pohlepna za žvakačama, treća je bila samo razmažena, a četvrti je dječak bio opsjednut sa televizijom.

Tijekom razgledavanja tvornice ostali su kandidati otpali, ostali su jedino Charlie i njegov djed. Wonka im je na kraju otkrio tajnu, oni će postati nasljednici cijele tvornice. Tako se cijela obitelj preselila u toplu tvornicu čokolade.

Izvor:http://hrvatskelektire.blogspot.com/2012/10/charlie-i-tvornica-cokolade.html

 [više]

DOBRO DOŠLI u KNJIŽNICU

Autor: Ivana Kosko, 3. 9. 2018. 16:33

Dragi naši korisnici

pozivamo vas na druženje s knjigom i ove školske godine. Zahvaljujući sredstvima pristiglim od Ministarstva znanosti odgoja i obrazovanja na našim vas policama čekaju novi primjerci lektira Priče iz davnine i Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivana Brlić Mažuranić, te Eko Eko Hrvoja Hitreca. Stigle su nam i prekrasno ilustrirane slikovnice Poštarska bajka Karela Čapeka.

Dobro nam došli.

Vaše knjižničarke

 [više]

NOVI NASLOVI U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Autor: Ivana Budimčić, 12. 10. 2017. 12:33

Dragi naši korisnici!

Pozivamo vas u školsku knjižnicu kako biste odabrali neki od novih naslova koje smo nabavili za vas!

    

J. Kinney, Gregov dnevnik: Kronike Grega Heffleyja

M. Brajko-Livaković, Kad pobijedi ljubav

A.J. Wood, E. Hawkins, Oceanologija: Istinita priča o putovanju Nautilusa

Dugald A. Steer, Zvjerologija: Knjiga fantastičnih stvorenja

J. Mattews, Pirati

V. Roth, Različita

V. Roth, Pobunjena

V. Roth, Odana

R. Riggs, Šuplji grad: drugi roman o domu gospođice Peregrine

  

Obnovljen je i dio lektirnog fonda tako da vas na policama čekaju novi primjerci slikovnica Plesna haljina žutog maslačka, Pismo iz Zelengrada i zbirke Miševi i mačke naglavačke. Proširili smo i izbor obvezne lektire, tako da sada imamo dovoljno primjeraka za cijeli razred romana Konrad, dječak iz limenke, Rogan, Timpetill, grad bez roditelja i Psima ulaz zabranjen.

  

Podsjećamo vas i na hitove među romanima za mlade Bal inja u New Yorku i Trči! Ne čekaj me... te zbirku priča našeg Igora Knižeka Moj pustolovni planet.  

  

Dođite i uživajte u čitanju!

 [više]

NOVI NASLOVI U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI: Građa lagana za čitanje

Autor: Ivana Budimčić, 12. 10. 2017. 11:05

 

Školska je knjižnica nabavila pet naslova iz biblioteke Građa lagana za čitanje. Radi se o knjigama tiskanim za učenike s disleksijom.

NASLOVI:

A. Šenoa, Prosjak Luka

H. C. Andersen, Bajke

I. Brlić-Mažuranić, Šegrt Hlapić

Braća Grimm, Bajke

I. Brlić-Mažuranić, Priče iz davnine

Knjige su opremljene i CD-om sa zvučnom knjigom u mp3 formatu i e-knjigom.

 [više]

NOVI NASLOVI NA NAŠIM POLICAMA

Autor: Ivana Budimčić, 30. 9. 2014. 15:38

Prošle smo godine zahvaljujući našem sponzoru, a za potrebe projekta "Čitamo mi, u obitelji svi" nabavili 24 krasne knjige za našu školsku knjižnicu. U nastavku pročitajte kratke sadržaje knjiga koje izdvajamo.

 [više]

Nove slikovnice u knjižnici

Autor: Ivana Kosko, 7. 11. 2013. 16:29

U nastavku pogledajte koje smo nove naslove za vas nabavili ove školske godine. Nešto o slikovnicama napisala nam je i naša vanjska suradnica koja jako voli čitati slikovnice, Eva Jug.

 [više]

DRAMSKE RADIONICE I IGRAONICE U NASTAVI HRVATSKOGA JEZIKA

Autor: Administrator , 14. 12. 2012. 16:15

U knjizi je dan prikaz primjenjivosti dramskih tehnika u nastavi hrvatskoga jezika u petom, šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole za sat interpretacije lirske pjesme, sat interpretacije književnoumjetničkog ulomka, sat lektire, sat jezičnog izražavanja, sat pismenog izražavanja, sat jezičnog izražavanja, obradu jezičnog gradiva, sat medijske kulture, utvrđivanje gradiva... U stjecanju znanja one su dobrodošla, poticajna i zabavna metoda koju učenici i nastavnici rado prihvaćaju i s lakoćom primjenjuju.

Autor: GORDANA FILEŠ

 [više]

NOVE SLIKOVNICE U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Autor: Administrator , 14. 12. 2012. 16:10

Knjižnični fond obogaćen je s 3 nove slikovnice. Iz serije slikovnica Krijesnice u nakladi Školske knjige dolaze nam slikovnice Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom  Ivane Guljašević, koja je 2005. osvojila nagradu Ovca u kutiji (književna nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu) te Mjesečeva splav autorica Sanje Lovrenčić i Pike Vončine koja je osvojila nagradu Grigor Vitez za ilustracije.

 [više]

ENGLESKI - vježbajte kroz krimić

Autor: Administrator , 2. 10. 2012. 12:55

Kroz napete krimiće u kojima inspektor Hudson iz Scotland Yarda svojim sjajnim akcijama otkriva tajanstvene kriminalne slučajeve, brzo i lako možete upotpuniti, osvježiti i provjeriti svoje znanje engleskog jezika.

 [više]

U MOJOJ GLAVI

Autor: Administrator , 1. 6. 2012. 09:55

I ove je godine izdan zbornik uradaka učenika naše škole pod nazivom U mojoj glavi. Zbornik sadrži literarne i likovne uratke učenika različitih uzrasta. Sadržaj je zbilja raznovrstan i na 126 stranica svatko može pronaći nešto za sebe, a možda i svoj vlastiti rad ili rad svojih prijatelja.

 [više]

Miro Gavran: Zaboravljeni sin

Autor: Administrator , 14. 3. 2012. 12:11

Mislav je mentalno lakše retardirani mladić koji se nakon šesnaest godina boravka u specijalnoj školi vraća u svoju obitelj. Brat i sestra nisu znali za njega, susjedi također. Istrgnut iz svijeta u kojemu je dotad živio, Mislav teško prihvaća novu okolinu.

 [više]

Jana Frey: Luda od straha

Autor: Administrator , 14. 3. 2012. 11:53

Svaki se dan Nora ponovno bori. Zapravo ona se samo želi zabavljati, biti voljena i kovati planove. Ali Nora se boji. Smrti. Ali i života. U njezin se život uvukao strah i više se ne da van.

 [više]

Anne Plichota; Cendrine Wolf: Oksa Pollock: nevidljivi svijet

Autor: Administrator , 14. 3. 2012. 11:43

Život trinaestogodišnje Okse Pollock potpuno će se promijeniti kada se iznenada s obitelji preseli iz Pariza u London.

Večer uoči prvog dana u novoj školi, oko Okse se iznenada počinju događati neobične stvari:

 [više]

Kata Lučić-Mumlek: Lektira u razrednoj nastavi (metodički priručnik)

Autor: Administrator , 24. 2. 2012. 14:17

Metodički priručnik Lektira u razrednoj nastavi upoznaje čitatelje sa slobodnijim pristupom nastavi lektire, čiji je cilj odgoj budućih učitelja koji će uočavati i prihvaćati vrednote literarnog izričaja.

 [više]

Poticanje stvaralaštva u odgoju i obrazovanju - priručnik za učitelje (zbornik radova)

Autor: Administrator , 22. 2. 2012. 13:52

Zbornik sadrži radove prijavljene na međunarodnu konferenciju “Stvaralački pristup osposobljavanju učitelja”, održanoj 28. - 30. rujna 2009. godine u Požegi. Autori radova su sveučilišni profesori, studenti - budući učitelji, ali i pedagozi, učiteljice i učitelji razredne nastave, nastavnici i nastavnice, profesori i profesorice osnovnih i srednjih škola, suradnici na izdavanju školskih udžbenika, te polaznici doktorskih studija. Pored sudionika iz Hrvatske i Srbije tu su i sudionici iz Engleske, Irske, Poljske, Turske i Kenije.

 [više]

Linda Metcalf: Savjetovanjem do rješenja

Autor: Administrator , 14. 2. 2012. 14:21

Ovaj priručnik namijenjen je pedagozima, psiholozima, defektolozima, nastavnicima, socijalnim radnicima i svim stručnjacima koji rade s djecom. Predstavlja pozitivni program za promjenu individualnog ponašanja, koji osposobljava učenike različite dobi za rješavanje vlastitih problema i omogućuje im da tijekom tog procesa povećaju samopoštovanje.

 [više]

Branka Primorac; Marijan Šimeg; Anita Šojat: Novinarstvo u školi

Autor: Administrator , 6. 2. 2012. 12:31

Knjiga Novinarstvo u školi prvi je praktični, zanimljivo pisani vodič za školske novinare, urednike školskih novina i voditelje novinarskih družina u školama.
Školski novinari mogu u ovoj knjizi saznati sve što treba znati o vrstama novinskih tekstova, o njihovu prikupljanju, obradbi i arhiviranju, ali i o načinima vođenja intervjua, novinarskim akreditacijama i svemu ostalome što čini svakidašnjicu profesionalnog novinara.

 

 [više]

 VAŽNO!!!

Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u Pravilniku o zaštiti podataka. 

 

ZA OSMAŠE

POPIS UDŽBENIKA

RASPORED LEKTIRE

VRIJEME INFORMACIJA

VREMENIK PISANIH PROVJERA

NATJEČAJI ZA POSAO

MALI NOVINARI

 

RIJEČ DANA
JELOVNIK

Za pregled jelovnika klikni OVDJE.

RASPORED ZVONA
Oglasna ploča
RODITELJSKI SASTANCI
24.05.2019. 11:06
RODITELJSKI SASTANAK 1. B
Roditeljski sastanak 1.B razreda održat će se u srijedu, 29.5.2019. u 18:00 sati. Učiteljica Tonka Škaro

24.05.2019. 10:53
RODITELJSKI SASTANAK 1. C
Roditeljski sastanak 1.c razreda održat će se u četvrtak, 30.5.2019. u 17:10 sati. Učiteljica Mirjana Lučki

24.05.2019. 10:51
RODITELJSKI SASTANAK 3. C
Roditeljski sastanak 3.c razreda održat će se u četvrtak, 30.5.2019. u 17:10 sati. Učiteljica Mirjana Paj

22.05.2019. 12:46
RODITELJSKI SASTANAK 3. B
Roditeljski sastanak za 3.b održat će se u srijedu, 29. 5. 2019. u 17 i 15. Razrednica Sanja Biškup

22.05.2019. 09:20
RODITELJSKI 3. a
Roditeljski sastanak za roditelje učenika 3.a razreda bit će u petak, 31. 5. 2019. u 17:10 sati.   Razrednica: Marija Bićanić

13.05.2019. 12:46
RODITELJSKI SASTANCI
Najavljujemo roditeljske sastanke za   - 5.B ponedjeljak, 20. 5. 2019. u 18 h razrednica Klara Čavar i - 5.D ponedjeljak, 20. 5. 2019. u 18 h razrednica Marija Slišković

10.05.2019. 13:27
RODITELJSKI SASTANAK 7. C
Roditeljski sastanak za roditelje učenika 7. c razreda održat će se 15. svibnja 2019. u 18:45 sati. D. Turkalj

09.05.2019. 14:15
RODITELJSKI SASTANAK
Roditeljski sastanak 7.d razreda održat će se u ponedjeljak, 13. svibnja 2019. u 18 sati. u učionici broj 7. Razrednica: Dragica Katić

08.05.2019. 17:40
RODITELJSKI SASTANAK 7. a
Roditeljski sastanak za roditelje učenika 7. a održat će se u četvrtak, 16. svibnja 2019. u 18 h.    Razrednica Martina Crnčić

07.05.2019. 09:28
RODITELJSKI SASTANAK 4. c
Roditeljski sastanak 4. c odjeljenja održat će se u srijedu 8. 5. 2019. u 18 sati. Razrednica: Ana Klarić

07.05.2019. 09:14
RODITELJSKI SASTANAK 7. B
Četvrti roditeljski sastanak za roditelje učenika 7. b održat će se u petak, 17. svibnja 2019. u 18 h.    Razrednica Ksenija Knapić  

06.05.2019. 11:10
RODITELJSKI SASTANAK 7. E
Četvrti roditeljski sastanak za roditelje učenika 7. e održat će se u srijedu, 15. svibnja 2019. u 18 h.    Razrednica Manuela Jadanec    

VIJESTI IZ LUPOGLAVA
15.02.2019. 14:35
"Upali lampicu i čitaj" u Lupoglavu
Čitajući ljubavnu poeziju na Valentinovo, a povodom Dana materinskog jezika, Lupoglav je 7. godinu za redom,14. veljače, u večernjim satima upalio lampicu i čitao. Učenici drugih i četvrtih razreda, njihove učiteljice i roditelji prepustili su se pjesništvu i  čitalačkom užitku. Ponovni susret u dogovoren je za godinu dana. 

15.02.2019. 14:32
PLES BALONA ZA VALENTINOVO
Povodom Valentinova, u četvrtak 14. veljače, u područnoj školi održan je ples balona. Učenici drugih i četvrtih razreda u parovima su plesali i obilježili Dan zaljubljenih, a pritom se odlično zabavili. Svi su se odazvali na ples i pokazali jedinstvene plesne pokrete.

05.02.2019. 13:20
MEĐUOPĆINSKA SMOTRA LIDRANO U LUPOGLAVU
U područnoj školi OŠ „Stjepan Radić“ u Lupoglavu  održana je u petak 1. veljače 2019. godine međuopćinska razina smotre LiDraNo. Smotra je to literarnog, dramskog, scenskog i novinarskog stvaralaštva u kojoj svake godine sudjeluju učenici osnovnih škola s područja Dugog Sela, Brckovljana i Rugvice. Na smotru je ove godine prispjelo deset literarnih i sedam novinarskih radova te je izvedeno devet pojedinačnih i skupnih dramsko-scenskih nastupa, a odabrano je povjerenstvo imalo zadatak izabrati najbolje. Na smotru su pristigle i tri radijske emisije te dva školska časopisa, Joško i Putokazi. Zbog posebnosti izrade radijske emisije i školski listovi izravno se upućuju na županijsku razinu natjecanja.  

POPIS UDŽBENKA

ZAHVALJUJEMO TVRTKI MONTING D.O.O. NA VELIKODUŠNOJ DONACIJI ZA

IZRADU SKULPTURE IGRA

U DVORIŠTU NAŠE ŠKOLE.

PROJEKTI
ZANIMLJIVOSTI
Crtice iz Lupoglava

CRTICE IZ LUPOGLAVA

Pročitajte radove naših malih novinara iz Lupoglava.

NOVO U KNJIŽNICI

LISTA DOBRIH KNJIGA

Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s pedagozima, učiteljima i knjižničarima, svake godine izabire najbolje naslove za male knjigoljupce i njihove roditelje. Dosadašnje liste knjiga pogledajte OVDJE.

Anketa
Čitate li knjige?

CMS za škole logo
Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina / Domaćinska 1, HR-10370 Božjakovina / os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr / skola@os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr
preskoči na navigaciju