preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina

 > Naslovnica
Vijesti

DAN RUŽIČASTIH MAJICA I TJEDAN PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA

Autor: Ivana Kosko, Danijela Knežević, 1. 3. 2024.

Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day) predstavlja nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, obilježen diljem svijeta posljednje srijede u veljači. Ove godine, 28. veljače bio je dan kada su učenici i učitelji naše škole posvetili vrijeme raznim aktivnostima kako bi istaknuli važnost prevencije vršnjačkog nasilja.

Osnovna ideja Dana ružičastih majica leži u prevenciji svih oblika vršnjačkog nasilja, poticanju na međusobno pomaganje, razvijanju empatije i tolerancije, te promicanju ljudskih i moralnih vrijednosti. Cilj je buđenje svijesti učenika o štetnosti nasilničkog ponašanja, poticanje različitosti te pružanje podrške žrtvama nasilja.

Učenici naše škole aktivno su sudjelovali u obilježavanju Dana ružičastih majica. Kroz izradu prigodnih plakata, sudjelovanje u raznim aktivnostima u razredima te ispisivanje inspirativnih poruka, učenici su izrazili svoju predanost borbi protiv nasilja. Kroz ove aktivnosti, poticali su međusobno poštovanje i razumijevanje, stvarajući okolinu u kojoj je nasilje nedopustivo. U nastavku donosimo izvještaje o aktivnostima u pojedinim razredima.

Ujedinjeni u cilju borbe protiv vršnjačkog nasilja, učenici naše škole su pokazali predanost stvaranju pozitivnog okruženja gdje je svaka vrsta nasilja nedopustiva. Dan ružičastih majica ostaje podsjetnik da zajedno možemo oblikovati sigurno i poticajno okruženje za sve.

Učenici 1. a PŠ Lupoglav proaktivno su obilježili Dan ružičastih majica kroz Sat razrednika. Učili su o važnosti prepoznavanja vršnjačkog nasilja, potrebi zaustavljanja nasilja te o pravilnom odnosu među učenicima. Kroz konstruktivan razgovor i izražavanje poticajnih poruka, stvorili su zajednički plakat te naučili pjesmu "Ne rugaj se" u izvedbi UNICEF-a.

Učenici trećih razreda nisu zaostajali u obilježavanju Dana ružičastih majica. Kroz niz aktivnosti, upoznali su oblike nasilja i razgovarali o važnosti održavanja pozitivnih odnosa u zajednici. Nošenjem ružičastih, ljubičastih i crvenih majica, zajedno su iskazali svoje protivljenje nasilju. Učenici su pisali poruke protiv nasilja, izrađivali plakate te se zajednički zabavljali.

Razred 4.b redovito provodi edukativne aktivnosti tijekom godine kako bi podigao svijest o štetnosti vršnjačkog nasilja. Ovaj puta, koristili su slikovnicu "U blizini živi djevojčica" kao osnovu za raspravu o štetnosti nasilja. Učenici su kroz čitanje izražavali svoje emocije, a zatim ih pantomimom prikazivali.

Sat razrednika 5. razreda bio je posvećen razgovoru o različitim vrstama nasilja. Kroz interaktivne sadržaje i fotografije, učenici su dijelili svoja iskustva i razgovarali o mogućim promjenama nasilničkog ponašanja. Proučavanjem priče "Dva magarca", učenici su naučili korake koji pomažu u rješavanju sukoba, ističući važnost tolerancije i prihvaćanja različitosti.

U šestim razredima na redovnoj nastavi hrvatskog jezika čitali su neknjiževni tekst o Danu ružičastih majica. Razgovarali su o problemima s kojima se susreću učenici koji su izloženi tom problemu. za kraj su učenici trebali napisati poziv za obilježavanje Dana ružičastih majica u kojem su trebali predložiti aktivnosti kako bi ga oni organizirali.

Učenici sedmih razreda su, putem kratkog videa, istražili temu Dana ružičastih majica. Kroz video su se upoznali s pojmovima sukoba, nasilja i zlostavljanja te razgovarali o svojim iskustvima. Kroz radionicu, istraživali su različite vrste nasilja i razmatrali načine suočavanja s tim izazovima.

U osmim razredima prezentacija je poslužila kao polazna točka za razgovor o tome što je vršnjačko nasilje i na koji se način može prepoznati nasilje, kako ga spriječiti, kome se obratiti u slučaju nasilja. Bilo je važno osvijestiti da i neke „šale“ učenika mogu predstavljati oblik nasilja. Otvoreni razgovor bio je poticaj nekim učenicima da se otvore o svojim doživljajima nasilja.

 
VAŽNO!!!

ZA OSMAŠE

UPISI U PRVI RAZRED

POPIS UDŽBENIKA

RASPORED LEKTIRE

VRIJEME INFORMACIJA

Potvrda o školovanju

NATJEČAJI ZA POSAO

Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u Pravilniku o zaštiti podataka.

POLITIKA PRIVATNOSTI

  

U školskoj godini 2023./2024. naša škola sudjeluje u dvogodišnjem međunarodnom Erasmus+ projektu ‘Solidarity is About Youth - SAY’/‘p.s. Pokreni solidarnost!’ koji se paralelno održava u Hrvatskoj, Španjolskoj, Sloveniji, Italiji, Francuskoj i Poljskoj. Cilj projekta je obogatiti nastavu građanskog odgoja i obrazovanja, a s učenicima obraditi teme solidarnosti, siromaštva, nejednakosti, diskriminacije, ljudskih prava te suvremene svjetske izazove i to kroz obradu fotografija i pisanje osvrta. Fotografije koje će učenici analizirati prednji su dio razglednice koju će poslati svojim sugrađanima, poput “poruka u boci” s ciljem pokretanja dijaloga o solidarnosti s lokalnom zajednicom - odgovorite im! Tijek projekta možete pratiti na: https://www.fraternity-card.eu/ U Hrvatskoj projekt vodi Centar za mirovne studije, a našoj školi koordinatorica je Ivana Kosko. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije iz programa Erasmus+.

RASPORED ZVONA
JELOVNIK

Za pregled jelovnika klikni OVDJE.

Oglasna ploča
RODITELJSKI SASTANCI
13.05.2024. 11:22
RODITELJSKI 3. A
Roditeljski sastanak učenika 3. a razrednog odjela održat će se u utorak,14.5.2024. godine u 18 sati. Razrednica : Andreja Njegač

19.04.2024. 14:27
RODITELJSKI 1. A PŠL
Roditeljski sastanak 1.a razreda Područne škole održat će se 23. travnja 2024. s početkom u 18 sati u učionici 1.a u Lupoglavu.  Razrednica Danijela Knežević

19.04.2024. 13:25
RODITELJSKI 5. RAZREDI
3. roditeljski sastanak 5. razreda održat će se u srijedu, 24. 4. 2024., u 18.50 u blagavaonici škole. Prvi dio roditeljskog sastanka bit će zajednički za sve roditelje učenika 5. razreda. Razrednici

18.04.2024. 14:34
RODITELJSKI ŠESTIH RAZREDA
Roditeljski sastanak šestih razreda održat će se u ponedjeljak, 22. 4. 2024. god. u 18,50h u školskoj blagovaonici.  Tema sastanka je organizacija jednodnevnog izleta za učenika na otok Krk. Razrednice

VIJESTI IZ LUPOGLAVA
01.03.2024. 15:07
VRLO GLADNA GUSJENICA U 1. A
Kako naučiti dane u tjednu bez muke i stresa? Putem zanimljivog štiva koje učenike poučava o prirodnom fenomenu transformacije gusjenice u leptira, uči djecu dane u tjednu, ali i nazive raznih namirnica i hrane. Učenici 1. a razreda područne škole Lupoglav poslušali su priču „Vrlo gladna gusjenica“ Erica Carlea. Nakon zajedničkog razgovora uslijedio je stvaralački rad. Svaki dan u tjednu nešto se događalo s našom gladnom gusjenicom koja se na kraju priče pretvorila u predivnog lektira. Učenici su ilustrirali dijelove priče koje su izvukli iz čarobnog šešira priča, a svaki ilustrirani dio dobio je i svoj zvučni zapis - svaki učenik čitao je dio priče koji je i ilustrirao. Učenici su se susreli i s izradom digitalne slikovnice u digitalnom alatu Bookcreator, a na svoj su rad jako ponosni kao i njihovi roditelji koji putem linka u svojim domovima čitaju slikovnicu koja je nastala u našoj maloj učionici. Slikovnicu možete pročitati / poslušati i vi! https://read.bookcreator.com/IoWmkxZpgY1tPRBlWzYt_36_5i0ko6oVwez59XdxTZk/V9il-zCfTwSTQBmcXwaGew

ZAHVALJUJEMO TVRTKI MONTING D.O.O. NA VELIKODUŠNOJ DONACIJI ZA

IZRADU SKULPTURE IGRA

U DVORIŠTU NAŠE ŠKOLE.

PROJEKTI
ZANIMLJIVOSTI
Crtice iz Lupoglava

CRTICE IZ LUPOGLAVA

Pročitajte radove naših malih novinara iz Lupoglava.

LISTA DOBRIH KNJIGA

Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s pedagozima, učiteljima i knjižničarima, svake godine izabire najbolje naslove za male knjigoljupce i njihove roditelje. Dosadašnje liste knjiga pogledajte OVDJE.

CMS za škole logo
Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina / Domaćinska 1, HR-10370 Božjakovina / os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr / skola@os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr
preskoči na navigaciju