preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina

 > Naslovnica
Vijesti

Međunarodna suradnja škola iz Mađarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske

Autor: Ivana Kosko, 29. 4. 2024.

Međunarodni projekt suradnje škola OŠ Kiseljak iz Kiseljaka i OŠ „Mihovil Naković“ iz Koljnofa u Mađarskoj započeo je 2015. godine, a suradnji se 2018. godine pridružila i OŠ „Stjepan Radić“ iz Božjakovine. Projekt se nakon pauze za vrijeme pandemije koronavirusa nastavio prošle godine kada je naša školska zajednica bila domaćin učenicima i djelatnicima iz Mađarske i Bosne i Hercegovine. Ciljevi projekta usmjereni su na jačanje prijateljskih odnosa među državama, gradovima, učenicima i djelatnicima škola, promociju kulturnih vrijednosti i tradicije te na edukativne i kreativne radionice i praćenje nastave na hrvatskom jeziku.

Ove se školske godine projekt se realizirao u Kiseljaku od 22. do 25. lipnja 2024. godine. Domaćini dvadeset troje učenika i šestero djelatnika iz Mađarske i Hrvatske bili su djelatnici OŠ Kiseljak na čelu s ravnateljicom Marijanom Kobačić te obitelji koji su primili učenike na spavanje. Osim praćenja nastave i sudjelovanja u radionicama, učenici su obišli Sarajevo, muzej Franjevačkog samostana u Kreševu, Mostar i Međugorje. Domaćini su se potrudili kako bi se svi osjećali ugodno i kako bi iz grada mineralne vode ponijeli lijepe uspomene. Projekt je podržan od strane lokalnih zajednica i osnivača, stoga se ovom prigodom zahvaljujemo Zagrebačkoj županiji na doprinosu realizaciji ovog vrijednog i plodonosnog projekta.

Više fotografija pogledajte i izvještaj Gabrijele Gegić pročitajte u nastavku.

Jezik prijateljstva nisu riječi, već značenja.

Dan 1.

22. travnja 2024.

 Pred našu smo školu došli oko 13 sati, uzbuđeni, ali spremni za put. Nakon što smo ukrcali kofere, sjeli smo i mi u autobus u kojem su bili i naši susjedi Mađari koji su također išli u posjet Bosni i Hercegovini. Prevalili smo dugačak put od oko 7 sati, a vrijeme smo kratili uglavnom kartajući, igrajući se, razgovarajući, slušajući glazbu i spavajući. U Osnovnu školu Kiseljak stigli smo u večernjim satima, a ekipa iz škole – učenici i roditelji domaćini, učitelji, ravnateljica, pedagoginja i psihologinja - dočekala nas je vrlo veselo. Upoznali smo se i kroz zanimljivu prezentaciju saznali mnogo o mjestima koja ćemo posjetiti u Bosni i Hercegovini. Dan je završio odlaskom u domove obitelji koje će biti naši domaćini sljedeća tri dana. Uz izrazito gostoljubive domaćine, niti izgubljeni koferi nisu bili problem.Dan 2.

23. travnja 2024.

 Prijepodne smo proveli na nastavi u Osnovnoj školi Kiseljak s učenicima domaćinima. Pokazali su nam školu, bili smo na nastavi i sudjelovali u kreativnoj likovnoj radionici. Zajedničkim snagama oslikali smo rad pod naslovom Jezik prijateljstva nisu riječi, već značenja. Potom smo se zaputili u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine. Razgledali smo grad i posjetili katedralu Srca Isusova, šetali Baščaršijom i pojeli ćevape. U povratku posjetili smo i Kreševo, pitoreskno mjesto čiji muzej svjedoči o djelovanju franjevaca – čuvara hrvatske baštine u Bosni i Hercegovini. Put u Kiseljak iskoristili smo za još bolje upoznavanje s domaćinima, a dobra se zabava nastavila i navečer kroz igru i druženje.

Dan 3.

24. travnja 2024.

Iako smo se probudili jako rano, već u 5 sati, bili smo veseli jer je treći dan našeg posjeta bio predviđen za posjet Mostaru i Međugorju. Iako je put bio dug, Hercegovina nas nije razočarala. O tome svjedoči mnoštvo lijepih fotografija koje će nas uz brojne suvenire uvijek podsjećati na ovaj izlet. 

Dan 4.

25. travnja 2024.

Četvrti dan obilježio je rastanak s našim novim prijateljima. Kući smo krenuli već u 9 sati pa je rastanak bio brz i težak. U nekoliko smo se dana jako povezali s našim domaćinima, stekli nova vrijedna iskustva i zabavili se. Pri pozdravu bilo je i suza jer smo znali da je ovo vjerojatno zadnji put da se svi zajedno družimo. Nadamo se da će se naša suradnja s hrvatskim školama izvan naše domovine nastaviti i u budućnosti jer su iskustva stečena kroz nju neprocjenjiva. Kiseljak ćemo pamtiti po izvrsnoj pogači i nasmijanim i srdačnim domaćinima.  Svi zajedno dokazali smo da jezik prijateljstva zaista nisu riječi, već značenja i sigurni smo da su mnoga nova poznanstva iz Kiseljaka tek sjeme budućih dugogodišnjih prijateljstava.

Gabriela Gegić, 8. d
VAŽNO!!!

ZA OSMAŠE

UPISI U PRVI RAZRED

POPIS UDŽBENIKA

RASPORED LEKTIRE

VRIJEME INFORMACIJA

Potvrda o školovanju

NATJEČAJI ZA POSAO

Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u Pravilniku o zaštiti podataka.

POLITIKA PRIVATNOSTI

  

U školskoj godini 2023./2024. naša škola sudjeluje u dvogodišnjem međunarodnom Erasmus+ projektu ‘Solidarity is About Youth - SAY’/‘p.s. Pokreni solidarnost!’ koji se paralelno održava u Hrvatskoj, Španjolskoj, Sloveniji, Italiji, Francuskoj i Poljskoj. Cilj projekta je obogatiti nastavu građanskog odgoja i obrazovanja, a s učenicima obraditi teme solidarnosti, siromaštva, nejednakosti, diskriminacije, ljudskih prava te suvremene svjetske izazove i to kroz obradu fotografija i pisanje osvrta. Fotografije koje će učenici analizirati prednji su dio razglednice koju će poslati svojim sugrađanima, poput “poruka u boci” s ciljem pokretanja dijaloga o solidarnosti s lokalnom zajednicom - odgovorite im! Tijek projekta možete pratiti na: https://www.fraternity-card.eu/ U Hrvatskoj projekt vodi Centar za mirovne studije, a našoj školi koordinatorica je Ivana Kosko. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije iz programa Erasmus+.

RASPORED ZVONA
JELOVNIK

Za pregled jelovnika klikni OVDJE.

Oglasna ploča
RODITELJSKI SASTANCI
13.05.2024. 11:22
RODITELJSKI 3. A
Roditeljski sastanak učenika 3. a razrednog odjela održat će se u utorak,14.5.2024. godine u 18 sati. Razrednica : Andreja Njegač

19.04.2024. 14:27
RODITELJSKI 1. A PŠL
Roditeljski sastanak 1.a razreda Područne škole održat će se 23. travnja 2024. s početkom u 18 sati u učionici 1.a u Lupoglavu.  Razrednica Danijela Knežević

19.04.2024. 13:25
RODITELJSKI 5. RAZREDI
3. roditeljski sastanak 5. razreda održat će se u srijedu, 24. 4. 2024., u 18.50 u blagavaonici škole. Prvi dio roditeljskog sastanka bit će zajednički za sve roditelje učenika 5. razreda. Razrednici

18.04.2024. 14:34
RODITELJSKI ŠESTIH RAZREDA
Roditeljski sastanak šestih razreda održat će se u ponedjeljak, 22. 4. 2024. god. u 18,50h u školskoj blagovaonici.  Tema sastanka je organizacija jednodnevnog izleta za učenika na otok Krk. Razrednice

VIJESTI IZ LUPOGLAVA
01.03.2024. 15:07
VRLO GLADNA GUSJENICA U 1. A
Kako naučiti dane u tjednu bez muke i stresa? Putem zanimljivog štiva koje učenike poučava o prirodnom fenomenu transformacije gusjenice u leptira, uči djecu dane u tjednu, ali i nazive raznih namirnica i hrane. Učenici 1. a razreda područne škole Lupoglav poslušali su priču „Vrlo gladna gusjenica“ Erica Carlea. Nakon zajedničkog razgovora uslijedio je stvaralački rad. Svaki dan u tjednu nešto se događalo s našom gladnom gusjenicom koja se na kraju priče pretvorila u predivnog lektira. Učenici su ilustrirali dijelove priče koje su izvukli iz čarobnog šešira priča, a svaki ilustrirani dio dobio je i svoj zvučni zapis - svaki učenik čitao je dio priče koji je i ilustrirao. Učenici su se susreli i s izradom digitalne slikovnice u digitalnom alatu Bookcreator, a na svoj su rad jako ponosni kao i njihovi roditelji koji putem linka u svojim domovima čitaju slikovnicu koja je nastala u našoj maloj učionici. Slikovnicu možete pročitati / poslušati i vi! https://read.bookcreator.com/IoWmkxZpgY1tPRBlWzYt_36_5i0ko6oVwez59XdxTZk/V9il-zCfTwSTQBmcXwaGew

ZAHVALJUJEMO TVRTKI MONTING D.O.O. NA VELIKODUŠNOJ DONACIJI ZA

IZRADU SKULPTURE IGRA

U DVORIŠTU NAŠE ŠKOLE.

PROJEKTI
ZANIMLJIVOSTI
Crtice iz Lupoglava

CRTICE IZ LUPOGLAVA

Pročitajte radove naših malih novinara iz Lupoglava.

LISTA DOBRIH KNJIGA

Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s pedagozima, učiteljima i knjižničarima, svake godine izabire najbolje naslove za male knjigoljupce i njihove roditelje. Dosadašnje liste knjiga pogledajte OVDJE.

CMS za škole logo
Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina / Domaćinska 1, HR-10370 Božjakovina / os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr / skola@os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr
preskoči na navigaciju