preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina

 > Naslovnica
Vijesti

PREDAVANJE ,,KAKO REĆI NE?”

Autor: Ivana Kosko, Lea Horvat, 22. 4. 2024.

U petak, 19. travnja 2024., Matija Gorjanec posjetio je našu školu kako bi podijelio svoju inspirativnu priču o borbi s ovisnostima i preokretu u životu. Kroz emotivno i iskreno predavanje, Matija je svojim riječima dirnuo mnoge učenike, nudeći im uvid u teškoće s kojima se suočavao i kako je pronašao put prema ozdravljenju. Njegova priča naglašava važnost vjere, samorefleksije i podrške u prevladavanju izazova te pokazuje da je uvijek moguće pronaći put prema svjetlu. Ovo inspirativno predavanje duboko je dotaknulo srca učenika te ih potaknulo na razmišljanje o vlastitim izborima i snazi koju nosi vjera u sebe i druge. Kako su ga učenici doživjeli pročitajte u izvještaju učenice Lee Horvat u nastavku ove vijesti.

 

Matija Gorjanec je bivši ovisnik koji drži predavanja o problemima koji su ga snašli u životu i kako se, uz pomoć vjere, uspio izvući iz njih. 

Posjetio je našu školu i podijelio s nama svoju priču, te nam objasnio svoj pogled na život dok je imao osamnaest godina. Rekao je da svaki nepromišljeni korak donosi posljedice, bile one male ili velike. Treba imati na umu da su dugotrajne i da ih nikada ih nećemo zaboraviti. Matija je bio izvrstan sportaš i živio je normalan život te je mislio da ga u potpunosti kontrolira. Sve što mu se dogodilo prikazuje drugačiju priču. Zbog svojih postupaka završio je u invalidskim kolicima. U tom trenutku mislio je da se više neće moći baviti sportom, imati cure, ići u klubove, ali su ga prijatelji prihvatili onakvim kakav je. Nastavili su ga zvati na svaki događaj, a on je nastavio piti i drogirati se. Nakon nekoliko godina shvatio je da si je uništio život i da se našao na rubu. Život ga je išamarao i morao je prihvatiti da tako više ne može nastaviti. Matija je postao praktični vjernik i počeo je svakodnevno čitati Novi zavjet te pričati s Bogom. Krenuo je na Biblijske sastanke. Tamo se, kako on kaže, nanovo rodio te potpuno ozdravio od psihičke bolesti. Drogu, alkohol i partije izbacio je iz svog života bez imalo muke te je počeo drugačije gledati na svijet. Život mu je počeo biti smislen i ispunjen.

Matija nam je pričao kao da smo stari prijatelji, uspijevajući dotaknuti mnoge učenike svojim iskrenim riječima. Mislim da je uspio doprijeti do dubine naše duše svojom pričom i mislim da bi je svatko trebao čuti.

Svi učenici osmih razreda ove su godine čitali obaveznu lektiru Zeleni pas Nade Mihelčić. Knjiga je to koja govori o opasnostima ovisnosti o drogi iz perspektive sestre i obitelji jedne ovisnice. Lako se čita, a poruka koju prenosi trebala bi zauvijek ostati u srcima mladih čitača. U središtu zbivanja posve prosječna hrvatska obitelj. A ta obitelj, koju čine ovisnica, sestra pripovjedačica, ovisničin brat blizanac, mlađi brat, majka, otac i baka, nakon bijega starije sestre i njezinog polaganog silaska u pakao droge i svega što on sa sobom nosi, postaje kolateralnom žrtvom problema i ovo je njihova priča. 

Predavanje i lektira zajedno trebali bi biti snažno upozorenje mladima da je u svijet ovisnost lako pasti, a da se iz njega teško izvući. Krive odluke ne utječu samo na one koji ih donose nego i na njima bliske ljude.
VAŽNO!!!

ZA OSMAŠE

UPISI U PRVI RAZRED

POPIS UDŽBENIKA

RASPORED LEKTIRE

VRIJEME INFORMACIJA

Potvrda o školovanju

NATJEČAJI ZA POSAO

Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u Pravilniku o zaštiti podataka.

POLITIKA PRIVATNOSTI

  

U školskoj godini 2023./2024. naša škola sudjeluje u dvogodišnjem međunarodnom Erasmus+ projektu ‘Solidarity is About Youth - SAY’/‘p.s. Pokreni solidarnost!’ koji se paralelno održava u Hrvatskoj, Španjolskoj, Sloveniji, Italiji, Francuskoj i Poljskoj. Cilj projekta je obogatiti nastavu građanskog odgoja i obrazovanja, a s učenicima obraditi teme solidarnosti, siromaštva, nejednakosti, diskriminacije, ljudskih prava te suvremene svjetske izazove i to kroz obradu fotografija i pisanje osvrta. Fotografije koje će učenici analizirati prednji su dio razglednice koju će poslati svojim sugrađanima, poput “poruka u boci” s ciljem pokretanja dijaloga o solidarnosti s lokalnom zajednicom - odgovorite im! Tijek projekta možete pratiti na: https://www.fraternity-card.eu/ U Hrvatskoj projekt vodi Centar za mirovne studije, a našoj školi koordinatorica je Ivana Kosko. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije iz programa Erasmus+.

RASPORED ZVONA
JELOVNIK

Za pregled jelovnika klikni OVDJE.

Oglasna ploča
RODITELJSKI SASTANCI
13.05.2024. 11:22
RODITELJSKI 3. A
Roditeljski sastanak učenika 3. a razrednog odjela održat će se u utorak,14.5.2024. godine u 18 sati. Razrednica : Andreja Njegač

19.04.2024. 14:27
RODITELJSKI 1. A PŠL
Roditeljski sastanak 1.a razreda Područne škole održat će se 23. travnja 2024. s početkom u 18 sati u učionici 1.a u Lupoglavu.  Razrednica Danijela Knežević

19.04.2024. 13:25
RODITELJSKI 5. RAZREDI
3. roditeljski sastanak 5. razreda održat će se u srijedu, 24. 4. 2024., u 18.50 u blagavaonici škole. Prvi dio roditeljskog sastanka bit će zajednički za sve roditelje učenika 5. razreda. Razrednici

18.04.2024. 14:34
RODITELJSKI ŠESTIH RAZREDA
Roditeljski sastanak šestih razreda održat će se u ponedjeljak, 22. 4. 2024. god. u 18,50h u školskoj blagovaonici.  Tema sastanka je organizacija jednodnevnog izleta za učenika na otok Krk. Razrednice

VIJESTI IZ LUPOGLAVA
01.03.2024. 15:07
VRLO GLADNA GUSJENICA U 1. A
Kako naučiti dane u tjednu bez muke i stresa? Putem zanimljivog štiva koje učenike poučava o prirodnom fenomenu transformacije gusjenice u leptira, uči djecu dane u tjednu, ali i nazive raznih namirnica i hrane. Učenici 1. a razreda područne škole Lupoglav poslušali su priču „Vrlo gladna gusjenica“ Erica Carlea. Nakon zajedničkog razgovora uslijedio je stvaralački rad. Svaki dan u tjednu nešto se događalo s našom gladnom gusjenicom koja se na kraju priče pretvorila u predivnog lektira. Učenici su ilustrirali dijelove priče koje su izvukli iz čarobnog šešira priča, a svaki ilustrirani dio dobio je i svoj zvučni zapis - svaki učenik čitao je dio priče koji je i ilustrirao. Učenici su se susreli i s izradom digitalne slikovnice u digitalnom alatu Bookcreator, a na svoj su rad jako ponosni kao i njihovi roditelji koji putem linka u svojim domovima čitaju slikovnicu koja je nastala u našoj maloj učionici. Slikovnicu možete pročitati / poslušati i vi! https://read.bookcreator.com/IoWmkxZpgY1tPRBlWzYt_36_5i0ko6oVwez59XdxTZk/V9il-zCfTwSTQBmcXwaGew

ZAHVALJUJEMO TVRTKI MONTING D.O.O. NA VELIKODUŠNOJ DONACIJI ZA

IZRADU SKULPTURE IGRA

U DVORIŠTU NAŠE ŠKOLE.

PROJEKTI
ZANIMLJIVOSTI
Crtice iz Lupoglava

CRTICE IZ LUPOGLAVA

Pročitajte radove naših malih novinara iz Lupoglava.

LISTA DOBRIH KNJIGA

Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s pedagozima, učiteljima i knjižničarima, svake godine izabire najbolje naslove za male knjigoljupce i njihove roditelje. Dosadašnje liste knjiga pogledajte OVDJE.

CMS za škole logo
Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina / Domaćinska 1, HR-10370 Božjakovina / os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr / skola@os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr
preskoči na navigaciju