preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina

 > Naslovnica
Vijesti

Osnaživanje lokalnih zajednica - škole, učenici i građani zajedno za solidarnost!

Autor: Ivana Kosko, 9. 5. 2024.

Na Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije koji se obilježava 21. ožujka, 1250 učenika i učenica iz 24 osnovne i srednje škole diljem Hrvatske počeli su slati razglednice kako bi sugrađankama i sugrađanima i ukazali na važnost solidarnosti. Ovome se vrijednom projektu pridružila i OŠ «Stjepan Radić» iz Božjakovine. Isplanirane su aktivnosti s učenicima osmih razreda, a njihove su razglednice svoje putovanje započele na Dan Europe 9. svibnja.

Ako dobijete razglednicu, molimo vas odgovorite im i podijelite s njima svoju viziju solidarnosti! Pokažimo našim mladima da i njihov glas može potaknuti odrasle na razmišljenje.

 

Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije obilježava se u spomen 69 ubijenih i mnoštvo ranjenih prosvjednika koji su se svojim solidarnim djelovanjem borili protiv apartheida u Južnoj Africi. Učenici uključeni u međunarodni projekt p.s. Pokreni solidarnost! tematiziraju u svom radu pojavnosti rasizma i diskriminacije u svojim zajednicama, ali sa svojim se učiteljima bave i temama klimatskih promjena, ženskih prava i mentalnog zdravlja.

Solidarnost razumijemo kao aktivno djelovanje protiv nepravdi i aktivan angažman u izgradnji pravednijeg društva. Učenici iz Šemovca, Božjakovine, Rijeke, Zaboka, Zagreba, Pakraca, Daruvara, Osijeka, Pleternice, Druškovca, Donje Stubice, Desinića, Lobora, Slavonskog Broda, Opatije, Čabra i Delnica svojim su sugrađanima  sugrađankama poslali svoje misli o solidarnom djelovanju u kontekstu različitih aktualnih svjetskih izazova.

Poruke solidarnosti dio su projekta p.s. Pokreni solidarnost! kojeg provodi Centar za mirovne studije u suradnji s organizacijama u 6 zemalja (Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Poljskoj i Španjolskoj), a kojim se nadopunjava nastava građanskog odgoja i obrazovanja, ali i brojni drugi predmeti i izvannastavne aktivnosti u školama. Glavni je cilj aktivnosti razvijati kritičko mišljenje i građansku kompetenciju učenika kroz teme koje su sami odabrali kao važne.

Učenici iz Božjakovine o temama mentalnog zdravlja i klimatskih promjena razgovarali su sa svojim razrednicima i stručnim suradnicima. Na osnovu fotografija nastale je poezija kao odgovor na temu koju su istraživali. Sadržaj koji im je pružen dao im je neke alate razumijevanje drugih i drugačijih, ali i poticaj da razmišljaju o sebi i svojem utjecaju na društvo koje ih okružuje. Ponekad nije važno znati odgovore na pitanja koja nas okružuju, ali važno je postaviti ih i o njima razmišljati.

 

O mentalnom zdravlju učenici su napisali :

oko nas sve je sivo

čak nam je i nebo krivo

tuga postaje sve gora

netko nešto promijeniti mora

u sebi samo osjećamo prazninu

zašto ne bismo pored nekoga našli puninu

 

Nakon razgovora o klimatskim promjenama nastala je pjesma :

 

svaki dan me hvata zbunjenost

jer ne znam svoju budućnost

nebo i njegova boja plava

na ovoj fotografiji spava

svaki dječak bez mane

želi izliječiti naše Zemlje rane

 

 

p.s. Pokreni solidarnost! je Erasmus+ projekt, o kojem možete više saznati na stranici fraternity-card.eu te na Instagram profilu fraternity.card.

Za više informacija o aktivnostima obratite se školskoj koordinatorici projekta Ivani Kosko.
VAŽNO!!!

ZA OSMAŠE

UPISI U PRVI RAZRED

POPIS UDŽBENIKA

RASPORED LEKTIRE

VRIJEME INFORMACIJA

Potvrda o školovanju

NATJEČAJI ZA POSAO

Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u Pravilniku o zaštiti podataka.

POLITIKA PRIVATNOSTI

  

U školskoj godini 2023./2024. naša škola sudjeluje u dvogodišnjem međunarodnom Erasmus+ projektu ‘Solidarity is About Youth - SAY’/‘p.s. Pokreni solidarnost!’ koji se paralelno održava u Hrvatskoj, Španjolskoj, Sloveniji, Italiji, Francuskoj i Poljskoj. Cilj projekta je obogatiti nastavu građanskog odgoja i obrazovanja, a s učenicima obraditi teme solidarnosti, siromaštva, nejednakosti, diskriminacije, ljudskih prava te suvremene svjetske izazove i to kroz obradu fotografija i pisanje osvrta. Fotografije koje će učenici analizirati prednji su dio razglednice koju će poslati svojim sugrađanima, poput “poruka u boci” s ciljem pokretanja dijaloga o solidarnosti s lokalnom zajednicom - odgovorite im! Tijek projekta možete pratiti na: https://www.fraternity-card.eu/ U Hrvatskoj projekt vodi Centar za mirovne studije, a našoj školi koordinatorica je Ivana Kosko. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije iz programa Erasmus+.

RASPORED ZVONA
JELOVNIK

Za pregled jelovnika klikni OVDJE.

Oglasna ploča
RODITELJSKI SASTANCI
13.05.2024. 11:22
RODITELJSKI 3. A
Roditeljski sastanak učenika 3. a razrednog odjela održat će se u utorak,14.5.2024. godine u 18 sati. Razrednica : Andreja Njegač

19.04.2024. 14:27
RODITELJSKI 1. A PŠL
Roditeljski sastanak 1.a razreda Područne škole održat će se 23. travnja 2024. s početkom u 18 sati u učionici 1.a u Lupoglavu.  Razrednica Danijela Knežević

19.04.2024. 13:25
RODITELJSKI 5. RAZREDI
3. roditeljski sastanak 5. razreda održat će se u srijedu, 24. 4. 2024., u 18.50 u blagavaonici škole. Prvi dio roditeljskog sastanka bit će zajednički za sve roditelje učenika 5. razreda. Razrednici

18.04.2024. 14:34
RODITELJSKI ŠESTIH RAZREDA
Roditeljski sastanak šestih razreda održat će se u ponedjeljak, 22. 4. 2024. god. u 18,50h u školskoj blagovaonici.  Tema sastanka je organizacija jednodnevnog izleta za učenika na otok Krk. Razrednice

VIJESTI IZ LUPOGLAVA
01.03.2024. 15:07
VRLO GLADNA GUSJENICA U 1. A
Kako naučiti dane u tjednu bez muke i stresa? Putem zanimljivog štiva koje učenike poučava o prirodnom fenomenu transformacije gusjenice u leptira, uči djecu dane u tjednu, ali i nazive raznih namirnica i hrane. Učenici 1. a razreda područne škole Lupoglav poslušali su priču „Vrlo gladna gusjenica“ Erica Carlea. Nakon zajedničkog razgovora uslijedio je stvaralački rad. Svaki dan u tjednu nešto se događalo s našom gladnom gusjenicom koja se na kraju priče pretvorila u predivnog lektira. Učenici su ilustrirali dijelove priče koje su izvukli iz čarobnog šešira priča, a svaki ilustrirani dio dobio je i svoj zvučni zapis - svaki učenik čitao je dio priče koji je i ilustrirao. Učenici su se susreli i s izradom digitalne slikovnice u digitalnom alatu Bookcreator, a na svoj su rad jako ponosni kao i njihovi roditelji koji putem linka u svojim domovima čitaju slikovnicu koja je nastala u našoj maloj učionici. Slikovnicu možete pročitati / poslušati i vi! https://read.bookcreator.com/IoWmkxZpgY1tPRBlWzYt_36_5i0ko6oVwez59XdxTZk/V9il-zCfTwSTQBmcXwaGew

ZAHVALJUJEMO TVRTKI MONTING D.O.O. NA VELIKODUŠNOJ DONACIJI ZA

IZRADU SKULPTURE IGRA

U DVORIŠTU NAŠE ŠKOLE.

PROJEKTI
ZANIMLJIVOSTI
Crtice iz Lupoglava

CRTICE IZ LUPOGLAVA

Pročitajte radove naših malih novinara iz Lupoglava.

LISTA DOBRIH KNJIGA

Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s pedagozima, učiteljima i knjižničarima, svake godine izabire najbolje naslove za male knjigoljupce i njihove roditelje. Dosadašnje liste knjiga pogledajte OVDJE.

CMS za škole logo
Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina / Domaćinska 1, HR-10370 Božjakovina / os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr / skola@os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr
preskoči na navigaciju