preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina

 > Naslovnica
Vijesti

TERENSKA NASTAVA: UPOZNAJEMO ZAGREB

Autor: Jakov Grgić, Ivana Peh, 24. 9. 2018.

Učenici četvrtih razreda, a s njima i ja, 18. rujna 2018. išli su na izlet u Zagreb. Zajedno sa svojim učiteljima krenuli smo u obilazak grada da bismo o njemu što više naučili. Prvo smo došli pred katedralu gdje nas je čekao vodič koji nas je poveo u obilazak. Prvo smo vidjeli maketu Zagreba. To je umanjena verzija našeg glavnog grada. Jako mi se svidjelo što je u gradu bilo puno stranaca koji su nas fotografirali. Zatim smo otišli do Uspinjače kojom smo se vozili do Gornjeg grada. Naučila sam da je Uspinjača izgrađena 1890. godine i da je dugačka 66 m. Na Gornjem gradu prvo smo vidjeli kulu Lotrščak, a zatim smo došli do Markovog trga. Taj šareni krov stvarno mi se svidio. Pošli smo zatim do Kamenitih vrata koja su jedina sačuvana od nekadašnjih Kaptolskih vrata, a bilo ih je četiri. Vidjela sam i šiljak koji je bio predviđen za tjeranje vještica. Kada je prije mnogo godina izbio požar na Kaptolu, sve je bilo zapaljeno osim slike Marije Djevice i tako je nastala priča o zaštitnici Zagreba.

Nakon Kamenitih vrata otišli smo u Sabor gdje smo vidjeli puno toga, od čega mi se najviše svidio kip Stjepana Radića. U moju bilježnicu ne bi stale sve ljepote Zagreba, ali ljepota zagrebačke katedrale morala je stati. Za kraj smo pojeli sladoled i vratili se pred školu. Jako sam uživala i veselim se povratku u Zagreb.

Ivana Peh, 4.a PŠL

U nastavku pročitajte i izvještaj Jakova Grgića iz 4. c!

 

 

Upoznajemo Zagreb

Učenici  4. razreda su 18. 9. 2018. bili u razgledavanju Zagreba. Učenike je zanimalo kako su ljudi u prošlosti živjeli u Zagrebu i gdje su živjeli.  Vodiči su ih dočekali kod Katedrale. Podijelili su se u grupe i krenuli u obilazak zagrebačkih znamenitosti.
Na maketi grada Zagreba su primijetili zvijezdu s kuglom na kojoj na 27 jezika piše „dobrodošli“. Na Trgu bana Jospia Jelačića su pokraj zdenca Manduševca čuli legendu o nastanku imena Zagreb. Prema jednoj legendi  Zagreb je dobio ime tako što je vitez koji je prolazio kraj zdenca rekao djevojci Mandi da zagrabi vodu. Prema toj legendi  zdenac je dobio ime Manduševac. Prema drugoj legendi je Zagreb dobio ime jer se nalazi za grebom. Ban Jelačić je bitan jer se u njegovo vrijeme Zagreb ujedinio. Tada je Trg bana Josipa Jelačića postao glavni trg.
Učenici su prošli Ilicom i skrenuli prema uspinjači. Vožnja uspinjačom je trajala jednu minutu. Prije su ju zvali i zapinjača jer bi često "zapela". Prije je vozila na paru, a danas vozi na struju.
Kada su izašli iz uspinjače, vidjeli su veliku kulu. To je kula Lotrščak. Iz jednog prozora je virio Grički top koji svaki dan puca točno u podne. Tada se Zagrepčani sjete kako su prije nekoliko stoljeća stanovnici Gradeca otjerali Turke i kako je Grički top pogodio Hasan-pašin šator.
Prošetali su do Trga svetog Marka. Svi su prepoznali crkvu i šareni krov na kojem su dva grba: jedan na kojem su stari hrvatski grb, grb Dalmacije i grb Slavonije i drugi - grb grada Zagreba. S lijeve strane trga se nalazi zgrada Vlade Republike Hrvatske, a s desne se nalazi Sabor. Na jednom uglu je kamena glava Matije Gupca koji se borio za prava seljaka prije 500 godina. Seljaci su izgubili bitku, a prema jednoj legendi Matija Gubec je pogubljen na Trgu svetog Marka. Na tom trgu je i zgrada gdje je počela s radom prva radio postaja u Zagrebu. U prošlosti su se na tom trgu održavali sajmovi, a tamo je bio i stup srama.
Spustili su se prema Kamenitim vratima. U Zagrebu su u prošlosti bili česti požari, a kuće su uglavnom bile drvene. U jednom je požaru sve izgorjelo. Pokraj Kamenitih vrata su u pepelu našli neoštećenu sliku Blažene Djevice Marije. Nikome nije bilo jasno kako je slika ostala neoštećena. Danas se ta slika čuva u zidu Kamenitih vrata da je svi mogu vidjeti.
U Saboru su učenici morali proći sigurnosnu provjeru. Vidjeli su sabornicu u kojoj sjede zastupnici i kopiju Baščanske ploče. Na njoj je prvi put zapisan tekst na hrvatskom jeziku i spominje se hrvatski kralj Zvonimir. Tekst je pisan starim hrvatskim pismom - glagoljicom.
Vodič ih je zatim  odveo do vidikovca s kojeg su mogli vidjeti i katedralu i dio Zagreba. Na Trgu svete Katarine su svećenici prije 400 godina otvorili prvu gimnaziju u Zagrebu.
Prošetali su do male ulice koja se zove Krvavi most. Stanovnici Gradeca i Kaptola su bili odvojeni potokom. Često su se sukobili. Taj je potok zbog toga bio pun krvi i tako je ta ulica dobila ime.
Zagreb ima puno otvorenih tržnica, a najpoznatija je Dolac. Ona se nalazi u središtu Zagreba. Poznata je i po šestinskim kišobranima tj. suncobranima. Na tržnici je kip Petrice Kerempuha, lika iz književnosti koji je pisao o patnjama Hrvata.
U Katedrali su učenici vidjeli puno oltara. Iza glavnog oltara su vidjeli grob blaženog Alojzija Stepinca. Čuli su o hrvatskim knezovima Franu Krsti Frankopanu i Petru Zrinskom.
Na povratku prema autobusu učenici su se osvježili sladoledom.
VAŽNO!!!
RIJEČ DANA
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
JELOVNIK

Za pregled jelovnika klikni OVDJE.

RASPORED ZVONA
Oglasna ploča
RODITELJSKI SASTANCI
09.03.2020. 13:14
RODITELJSKI 6. b
Roditeljski sastanak za 6.b održat će se u srijedu 11. 3. 2020. u 18h. Razrednica Klara Čavar

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
POPIS UDŽBENKA

ZAHVALJUJEMO TVRTKI MONTING D.O.O. NA VELIKODUŠNOJ DONACIJI ZA

IZRADU SKULPTURE IGRA

U DVORIŠTU NAŠE ŠKOLE.

PROJEKTI
ZANIMLJIVOSTI
Crtice iz Lupoglava

CRTICE IZ LUPOGLAVA

Pročitajte radove naših malih novinara iz Lupoglava.

NOVO U KNJIŽNICI

LISTA DOBRIH KNJIGA

Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s pedagozima, učiteljima i knjižničarima, svake godine izabire najbolje naslove za male knjigoljupce i njihove roditelje. Dosadašnje liste knjiga pogledajte OVDJE.

Anketa
Čitate li knjige?

CMS za škole logo
Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina / Domaćinska 1, HR-10370 Božjakovina / os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr / skola@os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr
preskoči na navigaciju