preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina

 > Naslovnica
Vijesti

Pokrenimo solidarnost

Autor: Ivana Kosko, 15. 3. 2019.

Međunarodni Dan eliminacije rasne diskriminacije obilježava se diljem svijeta 21. ožujka. Kako bi obilježili taj značajan datum, učenici i učenice šestih i sedmih razreda Osnovne škole „Stjepan Radić“ iz Božjakovine priključili su se svojim europskim kolegama u projektu pod nazivom P.S. Pokreni solidarnost, u sklopu kojeg će svojim sugrađanima slati poruke solidarnosti. Projekt se istovremeno provodi u Španjolskoj, Francuskoj, Poljskoj i Hrvatskoj, a voditelj projekta za Hrvatsku je Centar za mirovne studije. Projekt je zamišljen kao aktivnost slična slanju poruke u boci kojom djeca i tinejdžeri šalju razglednice nasumce odabranim osobama iz telefonskog imenika svoje lokalne zajednice.

U sklopu projekta učenici i učenice su analizirali fotografije, razgovarali o onome što vide, razmišljali o svijetu koji nas okružuje pa su zatim imali priliku kreativno se izraziti. Nastala su likovna djela i poruke koje su zabilježili na razglednice.

Na razglednicama se nalaze fotografije koje govore o različitosti, diskriminaciji te vrijednostima kao što su jednakost, solidarnost, pravda i poštovanje, a rad su fotografa i fotografkinja iz Francuske, Poljske, Španjolske i Hrvatske.

Osim slanja razglednica, u sklopu ovog projekta učenici iz ove četiri zemlje naučili su kako analizirati slike i poruke skrivene u njima, ali i druge vizualne materijale kojima su svakodnevno okruženi u suvremenom društvu. Prije analize fotografija koje smo odabrali za ovaj projekt, na satovima razrednika razgovarali smo o preprekama i predrasudama s kojima se svakodnevno susrećemo. Analizu fotografije i kreativne radionice vodili su učitelj Likovne kulture Robert Samardžić, knjižničarka Ivana Kosko i  psihologinja Nikolina Huđin, a tekst razglednice kreirao se na radionici pisanja na kojima je sudjelovala i učiteljica hrvatskog jezika Manuela Jadanec. Na radionicama je tijekom veljače i ožujka sudjelovalo 38 učenika.

Koje su to poruke koje šalju naši učenici?

„Uvijek probaj prebroditi bol, neka hrabrost bude uvijek u tebi. Nemojte žaliti druge nego im pomozite jer ljubav se ne dokazuje riječima nego djelima.“

„…Kad vjeruješ u sebe možeš probroditi svaku prepreku.“

„Ne stvaraj prepreke. Ruši zidove!“

„Kad srušiš zid nestaje strah, nastaje nada!“

Ovaj projekt ima dvostruke temelje u građanskom odgoju te umjetničkom i kulturnom odgoju i obrazovanju. Nastao je na tragu projekta kojeg francuska organizacija La Ligue de l’enseignement provodi već 15 godina, a već drugu godinu se provodi i u drugim zemljama Europske unije . U 2018. godini sudjelovalo je oko 100 000 učenika u četiri zemlje, od čega 700 učenika i učenica u Hrvatskoj. Ove godine u projektu kojeg provodi nevladina organizacija Centar za mirovne studije sudjeluje 12 osnovnih i 9 srednjih škola u Hrvatskoj.

Naši sugrađani mogu dati svoju podršku projektu i u njemu sudjelovati tako da na primljenu razglednicu odgovore vlastitom porukom solidarnosti.
VAŽNO!!!
RIJEČ DANA
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
JELOVNIK

Za pregled jelovnika klikni OVDJE.

RASPORED ZVONA
Oglasna ploča
RODITELJSKI SASTANCI
09.03.2020. 13:14
RODITELJSKI 6. b
Roditeljski sastanak za 6.b održat će se u srijedu 11. 3. 2020. u 18h. Razrednica Klara Čavar

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
POPIS UDŽBENKA

ZAHVALJUJEMO TVRTKI MONTING D.O.O. NA VELIKODUŠNOJ DONACIJI ZA

IZRADU SKULPTURE IGRA

U DVORIŠTU NAŠE ŠKOLE.

PROJEKTI
ZANIMLJIVOSTI
Crtice iz Lupoglava

CRTICE IZ LUPOGLAVA

Pročitajte radove naših malih novinara iz Lupoglava.

NOVO U KNJIŽNICI

LISTA DOBRIH KNJIGA

Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s pedagozima, učiteljima i knjižničarima, svake godine izabire najbolje naslove za male knjigoljupce i njihove roditelje. Dosadašnje liste knjiga pogledajte OVDJE.

Anketa
Čitate li knjige?

CMS za škole logo
Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina / Domaćinska 1, HR-10370 Božjakovina / os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr / skola@os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr
preskoči na navigaciju