preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina

 > Naslovnica
Vijesti

TERENSKA NASTAVA: Četvrti razredi u Zagrebu

Autor: Tonka Škaro, Thomas Krištof, Klara Šimičić, Ema Šindler, Dora Živković, 26. 10. 2021.

Četvrtaši su 20. listopada 2021. godine posjetili Zagreb i mnoge njegove znamenitosti. Neki od učenika poslali su nam svoje radove u kojima su opisali svoj izlet. Sve o njemu pročitajte u nastavku vijesti.

TERENSKA NASTAVA ZAGREB

    U srijedu smo išli na terensku nastavu u Zagreb. Do Zagreba smo se vozili autobusom. Autobus nas je ostavio u Palmotićevoj ulici.

    Išli smo preko Europskog trga do Trga bana Jelačića. Na Trgu bana Jelačića vidjeli smo Manduševac i spomenik banu Jelačiću. Nakon toga, krenuli smo Ilicom i Tomićevom ulicom do uspinjače. Došli smo na Gornji grad. Na Gornjem gradu smo vidjeli kulu Lotrščak, Trg svetog Marka, Kamenita vrata, tržnicu Dolac i Katedralu. Nakon toga smo obišli Zrinjevac i željeznički kolodvor, gdje nas je čekao autobus.

   Prije nego smo ušli u autobus, kupili smo peciva. Ušli smo u autobus i vratili se do škole. Bilo je jako zabavno i puno toga sam naučila!

 

Ema Šindler. 4.b

 

Odlazak u Zagreb

   U srijedu 20. 10. 2021. išli smo na izlet u Zagreb. Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske i njezin najveći grad. To je gospodarsko, političko i  kulturno središte.

   Kada smo došli, izašli smo u Palmotićevoj ulici. Ondje nas je dočekao vodič Bono. Doveo nas je do Manduševca. To je fontana. Nedaleko se  nalazi i spomenik banu Josipu Jelačiću. Zatim smo išli do uspinjače i saznali da se prije zvala zapinjača. Na Gornjem gradu vidjeli smo kulu Lotrščak, a onda smo došli do Trga sv. Marka gdje smo vidjeli Sabor i Vladu. Kad smo se spustili, došli smo na tržnicu Dolac. Nakon tržnice vidjeli smo Katedralu. U HAZU vidjeli smo Baščansku ploču na kojoj je ovjekovječena glagoljica. To je staro hrvatsko pismo. Na Zrinjevcu se nalazi kip J. J. Strossmayera. Vidjeli smo i Glavni kolodvor te primjerak stare lokomotive.

   Nakon svega toga ušli smo u autobus i vratili se pred školu. Ovaj izlet mi je bio baš zanimljiv i dugo ću ga se sjećati.

Dora Živković, 4.b

Moja šetnja Zagrebom 

   Sjeo sam u autobus sa svojim razredom i nestrpljivo čekao polazak. Vozili smo se i jedva sam čekao da stignemo. Vodič nas je već čekao i počeo je pričati o Zagrebu. 

   Došli smo do Trga bana Jelačića. Na trgu je bilo malo ljudi. Morali smo pratiti vodiča do kipa bana Jelačića. Kip je jako visok, mislim da se ne bih uspio popeti na konja. Hodali smo Ilicom i došli  do Vlade i Sabora spustili se do Kamenitih vrata, zatim do Katedrale. To je velika i lijepa crkva ispred koje smo se slikali.

   Na kraju smo sjeli u autobus i krenuli prema školi. Od uzbuđenja nisam primijetio da me bole noge i da sam jako gladan.

 

Thomas Krištof 4.b

Izlet u Zagreb

   Stigao je i taj dan! Idemo na izlet u grad Zagreb! Uzbuđena i nestrpljiva stigla sam pred školu prva. Ubrzo su stigle Dora, Lana i Ema jednako uzbuđene. Nakon doručka stigao je autobus, i to na kat! Do Zagreba trebalo nam je četrdeset i pet minuta.

   Autobus je stao u Palmotićevoj ulici gdje nas je dočekao vodič Bono. Nakon upoznavanja poveo nas je preko Europskog trga gdje nam je rekao da je 1. 7. 2013. godine Hrvatska primljena u Europsku uniju. Na Manduševcu smo čuli legendu o djevojci Mandi i heroju. Kod spomenika banu Jelačiću čuli smo o njegovom životu te o njegovom konju Emiru. Ilicom smo stigli do uspinjače koja nas je odvukla na Gornji grad. Na Gornjem gradu vidjeli smo kulu Lotrščak, Grički top, Crkvu sv. Marka, Kamenita vrata, Krvavi most, a o svemu smo čuli poneku zanimljivost. Putem sam vidjela nekoliko poznatih osoba: "Komu" odnosno Franju Jurčeca,  i još neke političare. Na tržnici Dolac oduševila sam se šestinskim kišobranima te šarenim voćem i povrćem koje prodaju kumice. Šetnju smo nastavili prema katedrali, pa kroz park Zrinjevac sve do Tomislavovog trga i parne lokomotive na Glavnom kolodvoru Zagreb gdje nas je čekao autobus.

   Na povratku kući prepričavali smo svoje doživljaje i priče o raznim legendama. Jedva čekam novu nastavu izvan škole.

Klara Šimičić, 4.b
VAŽNO!!!

!!! UPISI U PRVI RAZRED !!!

ZA OSMAŠE

POPIS UDŽBENIKA

RASPORED LEKTIRE

VRIJEME INFORMACIJA

Potvrda o školovanju

NATJEČAJI ZA POSAO

Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u Pravilniku o zaštiti podataka.

POLITIKA PRIVATNOSTI

  

RIJEČ DANA
JELOVNIK

Za pregled jelovnika klikni OVDJE.

RASPORED ZVONA
Oglasna ploča
RODITELJSKI SASTANCI
24.05.2022. 14:19
RODITELJSKI 7. c
Roditeljski sastanak za 7.c održat će se u utorak, 24. 5. 2022. u 18:00 sati. Razrednica Valentina Vrban OTKAZANO!

20.05.2022. 12:20
Roditeljski sastanci 6. a i 6. d
Roditeljski sastanak 6.d razreda održat će se u ponedjeljak, 23.5. u 18:15 h. Razrednica Dragica Katić   Roditeljski sastanak 6.a razreda održat će se u četvrtak, 26.5. u 18:50 h. Razrednica Irena Bebek Glogovšek

16.05.2022. 14:25
RODITELJSKI 7. A
Roditeljski sastanak 7. a održat će u četvrtak, 19. 5. 2022. u 18:45. Razrednica Ivana Skočić

16.05.2022. 13:39
Roditeljski sastanak 7.d
Roditeljski sastanak za roditelje učenika 7.d razreda održat će se 19. svibnja (četvrtak) u 18:00. Razrednik Ivan Jukić

16.05.2022. 11:49
RODITELJSKI 7. B
Roditeljski sastanak 7. b održat će se u utorak 23. 5. 2022. u 18.45 sati. Razrednica Ksenija Knapić

04.05.2022. 14:51
Roditeljski sastanak 3.a
Roditeljski sastanak 3.a razreda održat će se 6.5.2022. u 18:15h u učionici 3.a razreda.    učiteljica Magdalena Martinović

29.04.2022. 10:06
RODITELJSKI 5. a
Roditeljski sastanak 5.a održat će se u ponedjeljak 2. svibnja 2022., s početkom u 18:45 sati. Razrednica: Anita Kuruc

26.04.2022. 17:25
Roditeljski sastanak 2. C
Roditeljski sastanak 2.c održat će se 28. travnja 2022. u 17 h.. učiteljica Mirjana Paj

25.04.2022. 11:36
RODITELJSKI 2. B
Roditeljski sastanak 2. b održat će se u utorak 26. 4. u 18 sati. Učiteljica Sanja Biškup

13.04.2022. 15:01
RODITELJSKI OSMIH RAZREDA
Roditeljski sastanak osmih razreda održat će se 28. travnja 2022. u 18 sati vezano za organizaciju maturalnog putovanja učenika u Istru. Razrednice

12.04.2022. 14:51
RODITELJSKI 5. B
Poštovani roditelji, obavještavam vas kako će se roditeljski sastanak 5. B razreda održati u novom terminu u SRIJEDU 13.4.2022. s početkom u 17.30 sati. Lijep pozdrav!   razrednica Sanja Ivanović 

07.04.2022. 11:03
Roditeljski sastanak 5. c
Poštovani roditelji, obavještavam vas kako će se roditeljski sastanak 5. c razreda održati u utorak, 12.4.2022. s početkom u 18.15 sati. Lijep pozdrav!   Razrednica Jasna Holik

VIJESTI IZ LUPOGLAVA
06.05.2022. 11:45
Drage mame, sretan vam vaš dan!
Povodom Majčinog dana koji se obilježava drugu nedjelju u svibnju, učenici 1. a i 3. b pripremili su jučer, 5. svibnja 2022., kratku priredbu za svoje mame i bake. Učenici su recitirali razne recitacije svojim majkama, izveli igrokaz „Djed i repa“, a zbor 1. a i 3. b radosno je pjevao naučene pjesme. Roditelji su se odazvali pozivu te s oduševljenjem pratili priredbu. Na kraju priredbe zahvalili smo roditeljima na dolasku te istaknuli kako se radujemo, nakon pandemijskog razdoblja, mnogim budućim priredbama i zajedničkim okupljanjima u školi. Učenici su darovali svoje mame prigodnim poklonima povodom Majčinog dana koje su izradili sa svojim učiteljicama Renatom Jelečki, Danijelom Knežević i vjeroučiteljicom Tadijanom Marčinković.

21.10.2021. 10:50
Zoo u gostima
3. b područne škole  putem Zoom aplikacije 18. listopada 2021. godine u našem je razredu ugostio edukatore iz Zoološkog vrta grada Zagreba u okviru programa online edukacija „ZOO u gostima“. Tema edukacije bila je Voda koja život znači. Učenici su sudjelovali u predavanju, razgovarali s edukatorima, promatrali pokuse koji su se uživo izvodili,  naučili mnogo o vodenim lavovima te o biljkama i životinjama  koje žive u vodama tekućicama i stajaćicama. Saznali da u Zoološki vrt uskoro stižu žirafe te da majmuni zapravo uopće ne vole banane onoliko koliko svi misle. Razgovarali smo s edukatorima o postupcima zaštite naše Zemlje, načinima očuvanja pitke vode u svijetu, ali i o malim doprinosima kojima mi možemo pomoći da naš planet bude i dalje lijepo, mirisno, ugodno i zdravo mjesto za život ne samo nama nego i svima koji na njega tek dolaze. Bilo je zanimljivo i poučno. Dogovor je već nastao i za sljedeću nastavnu godinu.

ZAHVALJUJEMO TVRTKI MONTING D.O.O. NA VELIKODUŠNOJ DONACIJI ZA

IZRADU SKULPTURE IGRA

U DVORIŠTU NAŠE ŠKOLE.

PROJEKTI
ZANIMLJIVOSTI
Crtice iz Lupoglava

CRTICE IZ LUPOGLAVA

Pročitajte radove naših malih novinara iz Lupoglava.

NOVO U KNJIŽNICI

LISTA DOBRIH KNJIGA

Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s pedagozima, učiteljima i knjižničarima, svake godine izabire najbolje naslove za male knjigoljupce i njihove roditelje. Dosadašnje liste knjiga pogledajte OVDJE.

Anketa
Čitate li knjige?

CMS za škole logo
Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina / Domaćinska 1, HR-10370 Božjakovina / os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr / skola@os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr
preskoči na navigaciju