preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina

 > Naslovnica
Vijesti

DAN OTVORENIH VRATA 2018. – "Dobri prijatelji, dobre knjige i čista savjest - to je idealan život." (Mark Twain)

Autor: Ivana Budimčić, 20. 11. 2018.

Dan otvorenih vrata OŠ „Stjepan Radić“ održan je u petak, 16. studenog 2018. godine. Tema Dana ove je godine bila njezino veličanstvo knjiga. Odabirom knjige kao teme željelo se ukazati na važnost čitanja i popularizirati knjigu.

Čitanje obogaćuje maštu i vokabular, jača koncentraciju i intelekt, otvara vidike i širi spoznaje, povoljno utječe na psihološki i emotivni razvoj.(…) Želimo djecu koja čitaju jer želimo odrasle koji čitaju – to je ultimativni razlog zašto poticati čitanje od najranije dobi. Odrasli koji čitaju imaju otvoren um, svijest o tome da je sve tekst i da svaka priča ima najmanje dvije strane, koje se daju interpretirati na barem dvadeset i dva načina.“ (izvor citata: https://gkr.hr)

 

Dan otvorenih vrata otvoren je svečanom priredbom u školskoj dvorani. Priredbu su organizirale učiteljice Svemirka Mišković, Mirjana Lučki, Tonka Škaro, Sanja Biškup, Ksenija Knapić i Dragana Turkalj. Kroz ples, glazbu i dramski izričaj pokazali su da su knjige važan izvor mudrosti i znanja od rođenja do čovjekove smrti. Simboličko značenje vatre koju Prometej daje ljudima povezano je s darom jezika, književnosti i čitanja. Grčke božice i bogovi na pozornici poslali su poruku o važnosti čuvanja toga dara.

Nakon priredbe posjetitelji su mogli sudjelovati i uživati u jedanaest različitih radionica. Likovna je grupa oslikavala hodnik ispred učionica hrvatskog jezika likovima iz priča Ivane Brlić Mažuranić. Maštoviti mural koji je nastao postat će sigurno još jedna od atrakcija kojima će se diviti budući naraštaju učenika i posjetitelja škole.

Učiteljice razredne nastave sa svojim su učenicima organizirale nekoliko radionica. U dvjema radionicama izrađivale su se i čitale slikovnice. Treći su se razredi bavili izradom kuharica, a posjetitelji su mogli provjeriti svoje znanje o osnovnim namirnicama. Četvrti su razredi pripremili mnoštvo audio zapisa slikovnica. Na ležaljkama i sličnim stolcima za odmor moglo se sjesti i sa slušalicama na ušima uživati u slikovnicama.

Učitelji Hrvatskog jezika s učenicima su pripremili izložbu Putovanje dugo 535 godina. Na plakatima su prikazane fotografije prvih knjiga tiskanih na hrvatskom jeziku i djela koja su obilježila povijest hrvatskog jezika. Izložene su i knjige koje su nekad pripadale staroj lupoglavskoj školskoj knjižnici. Vrijednost izložbi podigli su pretisci povijesnih djela hrvatskog jezikoslovlja i književnosti koje nam je velikodušno posudio ravnatelj Gradske knjižnice Dugo Selo Predrag Topić.

Učenici su se mogli fotografirati uz rekvizite likova iz dječjih knjiga ili s anđeoskim krilima jer - Čitanje nam daje krila!

Učitelji stranih jezika svoju su učionicu posvetili piscu dječjih knjiga dr. Seussu. Djecu su razveselili poznati likovi Grincha, Hortona i Mačka (u šeširu), a ukrasi i božićno drvce napravljeno isključivo od knjiga iz školske knjižnice, uveli su ih polako u božićnu čaroliju.

Matematičari su organizirali radionicu kriptografije. Posjetitelji su mogli trenirati svoje moždane stanice probijajući šifre i tražeći skriveno blago po cijeloj školi. Izradili su i ogromnu knjigu Kriptografija u kojoj su objasnili mnoge tajne te zanimljive znanstvene grane.

Vjeroučiteljice su s učenicima napravile radionicu Knjiga nad knjigama. Tamo ste mogli zaigrati kviz Gdje pripadam i provjeriti svoje znanje o biblijskim knjigama, ali i sudjelovati u izradi slikovnice Isusov život ili straničnika s porukama iz Biblije.

Popularni Escape room organizirali su učitelji prirodoslovnih predmeta i njihovi učenici. Rješavajući zadatke i zagonetke, posjetitelji su mogli pronaći legendarno templarsko blago koje su ti vitezovi sakrili, začudo, baš u Božjakovini.  Da bi se riješili zadatci trebalo je dobro poznavati fiziku, kemiju i biologiju.

Na put oko svijeta kretalo se iz radionice Putopis koju su organizirali učitelji Geografije i Povijesti. S Magellanom i drugim poznatim istraživačima učitelji i učenici posjetitelje su poveli u uzbudljivu avanturu. Na radionici se moglo upoznati i putopise poznatih svjetskih istraživača.

Školska je knjižnica organizirala na hodniku ispred učionica prigodnu podjelu otpisanih knjiga – posjetitelji su mogli uzeti knjige koje su željeli, a oni koji su bili u mogućnosti mogli su ostaviti malu donaciju za obnovu fonda školske knjižnice.

Dan otvorenih vrata i ove je godine bio prilika za susret s roditeljima, bivšim učenicima i prijateljima škole. Nostalgija s kojom učenici susreću svoje bivše učitelje, kao i činjenica da se svake godine iznova vraćaju u svoju osnovnu školu, govori da je ona za njih bila mjesto u kojem su se osjećali dobrodošli, važni, cijenjeni i zaštićeni. Uz kvalitetno obrazovanje upravo je to ono čemu svaki školski djelatnik teži.

Vidimo i dogodine na Danu otvorenih vrata OŠ „Stjepan Radić“!

 




VAŽNO!!!

Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u Pravilniku o zaštiti podataka. 

 

ZA OSMAŠE

POPIS UDŽBENIKA

RASPORED LEKTIRE

VRIJEME INFORMACIJA

VREMENIK PISANIH PROVJERA

NATJEČAJI ZA POSAO

MALI NOVINARI

 

RIJEČ DANA
JELOVNIK

Za pregled jelovnika klikni OVDJE.

RASPORED ZVONA
Oglasna ploča
RODITELJSKI SASTANCI
24.05.2019. 11:06
RODITELJSKI SASTANAK 1. B
Roditeljski sastanak 1.B razreda održat će se u srijedu, 29.5.2019. u 18:00 sati. Učiteljica Tonka Škaro

24.05.2019. 10:53
RODITELJSKI SASTANAK 1. C
Roditeljski sastanak 1.c razreda održat će se u četvrtak, 30.5.2019. u 17:10 sati. Učiteljica Mirjana Lučki

24.05.2019. 10:51
RODITELJSKI SASTANAK 3. C
Roditeljski sastanak 3.c razreda održat će se u četvrtak, 30.5.2019. u 17:10 sati. Učiteljica Mirjana Paj

22.05.2019. 12:46
RODITELJSKI SASTANAK 3. B
Roditeljski sastanak za 3.b održat će se u srijedu, 29. 5. 2019. u 17 i 15. Razrednica Sanja Biškup

22.05.2019. 09:20
RODITELJSKI 3. a
Roditeljski sastanak za roditelje učenika 3.a razreda bit će u petak, 31. 5. 2019. u 17:10 sati.   Razrednica: Marija Bićanić

13.05.2019. 12:46
RODITELJSKI SASTANCI
Najavljujemo roditeljske sastanke za   - 5.B ponedjeljak, 20. 5. 2019. u 18 h razrednica Klara Čavar i - 5.D ponedjeljak, 20. 5. 2019. u 18 h razrednica Marija Slišković

10.05.2019. 13:27
RODITELJSKI SASTANAK 7. C
Roditeljski sastanak za roditelje učenika 7. c razreda održat će se 15. svibnja 2019. u 18:45 sati. D. Turkalj

09.05.2019. 14:15
RODITELJSKI SASTANAK
Roditeljski sastanak 7.d razreda održat će se u ponedjeljak, 13. svibnja 2019. u 18 sati. u učionici broj 7. Razrednica: Dragica Katić

08.05.2019. 17:40
RODITELJSKI SASTANAK 7. a
Roditeljski sastanak za roditelje učenika 7. a održat će se u četvrtak, 16. svibnja 2019. u 18 h.    Razrednica Martina Crnčić

07.05.2019. 09:28
RODITELJSKI SASTANAK 4. c
Roditeljski sastanak 4. c odjeljenja održat će se u srijedu 8. 5. 2019. u 18 sati. Razrednica: Ana Klarić

07.05.2019. 09:14
RODITELJSKI SASTANAK 7. B
Četvrti roditeljski sastanak za roditelje učenika 7. b održat će se u petak, 17. svibnja 2019. u 18 h.    Razrednica Ksenija Knapić  

06.05.2019. 11:10
RODITELJSKI SASTANAK 7. E
Četvrti roditeljski sastanak za roditelje učenika 7. e održat će se u srijedu, 15. svibnja 2019. u 18 h.    Razrednica Manuela Jadanec    

VIJESTI IZ LUPOGLAVA
15.02.2019. 14:35
"Upali lampicu i čitaj" u Lupoglavu
Čitajući ljubavnu poeziju na Valentinovo, a povodom Dana materinskog jezika, Lupoglav je 7. godinu za redom,14. veljače, u večernjim satima upalio lampicu i čitao. Učenici drugih i četvrtih razreda, njihove učiteljice i roditelji prepustili su se pjesništvu i  čitalačkom užitku. Ponovni susret u dogovoren je za godinu dana. 

15.02.2019. 14:32
PLES BALONA ZA VALENTINOVO
Povodom Valentinova, u četvrtak 14. veljače, u područnoj školi održan je ples balona. Učenici drugih i četvrtih razreda u parovima su plesali i obilježili Dan zaljubljenih, a pritom se odlično zabavili. Svi su se odazvali na ples i pokazali jedinstvene plesne pokrete.

05.02.2019. 13:20
MEĐUOPĆINSKA SMOTRA LIDRANO U LUPOGLAVU
U područnoj školi OŠ „Stjepan Radić“ u Lupoglavu  održana je u petak 1. veljače 2019. godine međuopćinska razina smotre LiDraNo. Smotra je to literarnog, dramskog, scenskog i novinarskog stvaralaštva u kojoj svake godine sudjeluju učenici osnovnih škola s područja Dugog Sela, Brckovljana i Rugvice. Na smotru je ove godine prispjelo deset literarnih i sedam novinarskih radova te je izvedeno devet pojedinačnih i skupnih dramsko-scenskih nastupa, a odabrano je povjerenstvo imalo zadatak izabrati najbolje. Na smotru su pristigle i tri radijske emisije te dva školska časopisa, Joško i Putokazi. Zbog posebnosti izrade radijske emisije i školski listovi izravno se upućuju na županijsku razinu natjecanja.  

POPIS UDŽBENKA

ZAHVALJUJEMO TVRTKI MONTING D.O.O. NA VELIKODUŠNOJ DONACIJI ZA

IZRADU SKULPTURE IGRA

U DVORIŠTU NAŠE ŠKOLE.

PROJEKTI
ZANIMLJIVOSTI
Crtice iz Lupoglava

CRTICE IZ LUPOGLAVA

Pročitajte radove naših malih novinara iz Lupoglava.

NOVO U KNJIŽNICI

LISTA DOBRIH KNJIGA

Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s pedagozima, učiteljima i knjižničarima, svake godine izabire najbolje naslove za male knjigoljupce i njihove roditelje. Dosadašnje liste knjiga pogledajte OVDJE.

Anketa
Čitate li knjige?





CMS za škole logo
Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina / Domaćinska 1, HR-10370 Božjakovina / os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr / skola@os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr
preskoči na navigaciju