preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina

Crtice iz Lupoglava, uređuje Slavko Čolić

3. listopada 2013. g.

Na školskom je igralištu PŠ Lupoglav održana pokazna vježba u TAEKWONDO-u  (borilačka vještina), za učenike 1. i 3. razreda. Izvodili su je članovi kluba TAEKVANDO iz Dugog Sela.

Pokazna je vježba  imala za cilj motivirati učenike škole da svoje slobodno vrijeme provedu baveći se sportom.

 

 

POSJETILI SMO KAZALIŠTE DUBRAVA

U ponedjeljak 25.02.2013.  došli smo u školu i krenuli autobusima u kazalište Dubrava.

Tamo smo gledali predstavu „Pinokio“  koja mi se jako svidjela. Radilo se o starom majstoru Geppettu koji je bio jako usamljen. Uzeo je komad drveta i počeo ga  obrađivati. Jako se  iznenadio kada je drvo počelo vikati da ga to boli. Geppetto je odlučio napraviti lutka i dao mu ime Pinokio. Kupio mu je početnicu i poslao ga u školu. No Pinokio je kao i svi diječaci njegove dobi stalno upadao u nevolje. A svaki put kada je lagao nos mu je bio sve veći. Na kraju je rekao Dobroj vili da mu je žao što je bio zločest i da će od sada biti dobar. Vila ga je za nagradu pretvorila u pravog dječaka.

Poslije predstave slikali smo se s glumcima i išli na radionicu. U radionici smo naučili izrađivati marionete. Marionete su lutke sa kojima glumci izvode lutkarske predstave, a pokreću se tako da se  za ruke i noge svežu konci. Konci se na krajevima svežu za dva štapića koji se spoje u križ. Moj se  razred podijelio u dvije grupe i svaka je grupa napravila svoju marionetu. S obzirom da smo marionete izrađivali prvi put bili smo svi zadovoljni i ponosni njihovim izgledom na kraju. Poslije radionice imali smo kratku pauzu i krenuti doma.

 

Tea Jambrečec, 3. a

 

RAZREDNI MASKENBAL , 12.2.2013.  PŠ

Tko sam ja ? 

Možete se zapitati,

 masku mi ne možete skinuti,

moje misli ne možete čitati. (S.Č.)

„A gdje će smijeh klijati?

U mom srcu,

U tvom srcu,

U srcu sviju

Klice smijeha kliju. „             

Grigor Vitez

 U koga ili u što sam se maskirao?   Prosudite sami!

Učenici 1.i 3. razreda PŠ Lupoglav su se predstavili,  maskirani u osobe drugih lica.

 

MAŠKARE

Što su maškare ?

To me je zanimalo pa sam potražio pomoć na internetu.

Karneval je svečano razdoblje prije korizme u kojem se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi. Karnevalske svečanosti uključuju maskirane povorke i plesove, bakljade, vatromete, obasipanje cvijećem, konfetima i na kraju svečano spaljivanje velike lutke, personifikacije „princa karnevala“.

Karneval počinje prvu subotu nakon Sveta tri kralja, a završava na Fašnički dan, tj. u utorak, a to je dan prije Pepelnice.

Zvončari su tradicija u Rijeci – opremljeni su maskama životinjskog izgleda, ogrnjeni okrenutom ovčjom kožom s jednim ili s tri zvona oko pasa.

Samoborski fašnik je najvažnija i najveća turističko-zabavna manifestacija grada Samobora. S tradicijom koja traje 183 godine među najstarijim je i najvećim hrvatskim pokladnim svečanostima. Danas je to moderni festival maski koji uspješno njeguje tradiciju i omiljeno je odredište Zagrepčana i ostalih gostiju,a za vrijeme njegova održavanja Samobor posjeti i do 200 000 gostiju.

 

Literatura: Internet                                                                        

Kristijan Savić  3.a

                                                                          PŠ Lupoglav

 

Dan kruha

Povodom Dana zahvalnosti za plodove zemlje, dana 10. listopada 2012.godine obilježen je Dan kruha i u PŠ Lupoglav. U 11:15 sati učenici 1. i 3. razreda su tom prigodom održali kratki program (priredbu). Nakon priredbe župnik Mirko Brlić, župnik naše Župe blaženog Augustina Kažotića, blagoslovio je kruh i plodove zemlje koje su učenici donijeli u školu.

 

 

Novinari 3. a, PŠL

Šišmiši

Šišmiš je noćna  životinja,sisavac. Po danu spava, po noći leti. Hrani se kukcima ili drugim životinjama. Pije njihovu krv. Ponekad napada ljude. Vješto leti. Skriva se na tavanima, pukotinama, špiljama i šumama. Ženka okoti do dva mladunca. Šišmiši imaju velike i široke uši, krila, kratku dlaku. Krila (tanka kožica) im je razapeta između prstiju prednjih i zadnjih udova, te repa i tijela. Vrh repa mu je slobodan. Na prstima stražnjih nogu ima oštre nokte, pomoću kojih se drži za podlogu s koje naglavačke visi. Pojedine vrste šišmiša spavaju zimski san. Zbog načina ishrane prenose mnoge bolesti,osobito bjesnoću. Ima mnogo prirodnih neprijatelja, posebno noćnih glodavaca.

Ivan Smetko 3.a

PŠ Lupoglav

 

 

 

 

 

 

AKTIVNOSTI U PŠ LUPOGLAV: Taekwando vježba

20.listopada 2011. god

U Vatrogasnom domu Lupoglav održana je pokazna vježba u taekwondo-u (borilačka vještina), za učenike od 1. do 4. razreda, kao i za njihove učitelje i učiteljice. Izvodili su je članovi kluba Taekwondo iz Dugog Sela.

Pokazna je vježba imala za cilj da motivira učenike škole, da se time bave za vrijeme izvanškolskih aktivnosti, a trajala je od 11.00 do 12.00 sati.

Iako je padala kiša, gledatelje nije spriječila da s oduševljenjem pogledaju vježbu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učitelj Slavko Čolić

 

EKO kutak

Dragi prijatelju!

Želio bih te zamoliti da više ne zagađuješ okoliš jer time štetiš svima nama, a i cijeloj prirodi. Razmisli, zar ne bi ljepše živio kada ne bi zagađivao okoliš? Živio bi u čistini prirode i divio se ljepotama i čarima okoliša, što te okružuje. Jako sam ogorčen zbog tvog ponašanja pa te zato molim da razmisliš o svemu i da to više ne činiš. Nadam se da ćeš shvatiti vrijednosti čistoće okoliša i da ćeš se promijeniti.

Čuvajmo svoj okoliš!

Pozdravlja te Dominik Jančić ,3. a PŠL

 

 

 

 

Pismo zagađivačima okoliša

Dragi naši ljudi! Pišem vam ovo pismo iz našeg prekrasnog mjesta. Pišem ovo pismo jer vas želim zamoliti da prestanete zagađivati ovaj naš predivan planet. Molim vas da ne ispuštate zagađene plinove i fekalije u vode i na zemlju. Ne odlažite stvari koje zagađuju okoliš jer i vi živite na ovom planetu. Potrudite se odgovorno ponašati i cijeniti ovo bogatstvo koje imamo: šume, parkove, rijeke, jezera i more. Potrudite se reciklirati otpad, odlažite smeće na za to predviđena mjesta. Bit ćemo sretniji svi zajedno.

Vaš zaljubljenik u prirodu,

Robert  Baftijaj, 3.A PŠL

 

 

 

 

 

Jesen u našem razredu

Početkom jeseni učitelj nam je dao zaduženje da u školu donesemo plodove jeseni. Ja sam donio zelenog i suhog lišća različitog drveća i kukuruzovine. Netko je donio i tikvice, jabuke, grožđe i orahe. Radili smo jesenski pano. Od kolaža smo izrezivali riječ “JESEN”. Polijepili smo lišće,a učitelj je napisao prigodne lijepe pjesmice. To smo sve stavili na pano razreda. U jednom smo kutu učionice složili jesensku košaru s voćem i povrćem. Složili smo Jesenka od lišća i kukuruzovine. On je morao čuvati jesensku košaru. Svi smo se osjećali kao da je jesen preko noći ušla u naš razred.

Ivan Smetko, 3. a PŠL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mladi vatrogasci 3.a razreda

24. 9. 2012.

Došli smo u školu. Mladi vatrogasci našega razreda su se pohvalili svojim uspjehom na zadnjem natjecanju. Natjecali su se u sposobnostima i vještinama rušenja meta pomoću brentača. Protivnik je bila ekipa Mladih vatrogasaca iz DVD-a Gračec. Osvojili su 1. mjesto i dobili zlatne medalje na koje su jako ponosni.

Općinsko natjecanje Mladih vatrogasaca, općine Brckovljani održano je 23. 9. 2012. ispred  DVD-a   Lupoglav.

Uspješni, marljivi i sretni Mladi vatrogasci našega razreda su:  Dominik Jančić, Valentin  Jozić,  Ivan Božić i Dragan Zeba.

Novinari 3.a, PŠL

 

 

 

Poštujte naše znakove

U okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa pod sloganom “Poštujte naše znakove”, 11.9.2012. našu su Područnu školu Lupoglav posjetili prometni policajci PP Dugo Selo. Družili su se s našim prvašićima.

Kroz kratko predavanje i razgovor upoznali su prvašiće s pravilima ponašanja u prometu, te im objasnili kako će sigurno prijeći put od kuće do škole. Kako treba prelaziti cestu i kako hodati pokraj ceste.

Na kraju druženja i sveopćeg oduševljenja učenika, slijedilo je darivanje prigodnim poklonima koji će ih još dugo podsjećati na važnost sigurnog sudjelovanja u prometu.

 

Marija Ilić, 3.a PŠL

 

 

 

 

 

Rode u Lupoglavu

Svake godine rode posjećuju mjesto Lupoglav. Bijela roda (lat. Ciconia ciconia) je ptica iz porodice roda, koja ima dug i crven kljun, dug vrat i duge crvene noge. Perje joj je bijele boje , a na krilima ima nešto dugog i crnog perja. Let joj je spor. Leti s ispruženim vratom (i tako se razlikuje od čaplje koja leti savijenog vrata). Često se vidi dok lebdi visoko na toplim zračnim strujama. Rode su teške ptice i sa širokim rasponom krila. Visina rode je oko 100 cm, a teži 3 do 3,5 kg. One prepoznatljivo klepeću kljunom, što zvuči kao udaranje štapom o štap.

Na području Lupoglava  bijela roda gnijezdi se na krovovima kuća, na dimnjacima i na stupovima električne mreže. Jedno je vrijeme imala gnijezdo i na dimnjaku naše škole.

Ova vrsta ptica gradi jedno od najvećih i najtežih gnijezda u ptičjem svijetu. U gnijezdu je obično 3 do 5 jaja. Izleže se obično 3 do 5 mladih ptica. O mladima se obično brinu i mužjak i ženka u trajanju od oko 55 dana. Bijela roda živi u prosjeku oko 25 godina. Hrani se glodavcima, gujavicama,ličinkama te svim vrstama malih gmazova i vodozemaca. Rode su ptice selice. Zimi sele na jug. Zimuju u središnjoj i južnoj Africi. Putuju samo danju. Svake godine prijeđu i do 12 000 km ( u jednom smjeru ) Sele u jatima. Prema zakonu bijela roda je u Hrvatskoj trajno zaštićena vrsta ptica.  Bijele rode je lijepo vidjeti u svom mjestu, zato se svake godine radujem njihovom dolasku.

Silvia Mijatović 3. a PŠL


VAŽNO!!!

ZA OSMAŠE

UPISI U PRVI RAZRED

POPIS UDŽBENIKA

RASPORED LEKTIRE

VRIJEME INFORMACIJA

Potvrda o školovanju

NATJEČAJI ZA POSAO

Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u Pravilniku o zaštiti podataka.

POLITIKA PRIVATNOSTI

  

U školskoj godini 2023./2024. naša škola sudjeluje u dvogodišnjem međunarodnom Erasmus+ projektu ‘Solidarity is About Youth - SAY’/‘p.s. Pokreni solidarnost!’ koji se paralelno održava u Hrvatskoj, Španjolskoj, Sloveniji, Italiji, Francuskoj i Poljskoj. Cilj projekta je obogatiti nastavu građanskog odgoja i obrazovanja, a s učenicima obraditi teme solidarnosti, siromaštva, nejednakosti, diskriminacije, ljudskih prava te suvremene svjetske izazove i to kroz obradu fotografija i pisanje osvrta. Fotografije koje će učenici analizirati prednji su dio razglednice koju će poslati svojim sugrađanima, poput “poruka u boci” s ciljem pokretanja dijaloga o solidarnosti s lokalnom zajednicom - odgovorite im! Tijek projekta možete pratiti na: https://www.fraternity-card.eu/ U Hrvatskoj projekt vodi Centar za mirovne studije, a našoj školi koordinatorica je Ivana Kosko. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije iz programa Erasmus+.

RASPORED ZVONA
JELOVNIK

Za pregled jelovnika klikni OVDJE.

Oglasna ploča
RODITELJSKI SASTANCI
13.05.2024. 11:22
RODITELJSKI 3. A
Roditeljski sastanak učenika 3. a razrednog odjela održat će se u utorak,14.5.2024. godine u 18 sati. Razrednica : Andreja Njegač

19.04.2024. 14:27
RODITELJSKI 1. A PŠL
Roditeljski sastanak 1.a razreda Područne škole održat će se 23. travnja 2024. s početkom u 18 sati u učionici 1.a u Lupoglavu.  Razrednica Danijela Knežević

19.04.2024. 13:25
RODITELJSKI 5. RAZREDI
3. roditeljski sastanak 5. razreda održat će se u srijedu, 24. 4. 2024., u 18.50 u blagavaonici škole. Prvi dio roditeljskog sastanka bit će zajednički za sve roditelje učenika 5. razreda. Razrednici

18.04.2024. 14:34
RODITELJSKI ŠESTIH RAZREDA
Roditeljski sastanak šestih razreda održat će se u ponedjeljak, 22. 4. 2024. god. u 18,50h u školskoj blagovaonici.  Tema sastanka je organizacija jednodnevnog izleta za učenika na otok Krk. Razrednice

VIJESTI IZ LUPOGLAVA
01.03.2024. 15:07
VRLO GLADNA GUSJENICA U 1. A
Kako naučiti dane u tjednu bez muke i stresa? Putem zanimljivog štiva koje učenike poučava o prirodnom fenomenu transformacije gusjenice u leptira, uči djecu dane u tjednu, ali i nazive raznih namirnica i hrane. Učenici 1. a razreda područne škole Lupoglav poslušali su priču „Vrlo gladna gusjenica“ Erica Carlea. Nakon zajedničkog razgovora uslijedio je stvaralački rad. Svaki dan u tjednu nešto se događalo s našom gladnom gusjenicom koja se na kraju priče pretvorila u predivnog lektira. Učenici su ilustrirali dijelove priče koje su izvukli iz čarobnog šešira priča, a svaki ilustrirani dio dobio je i svoj zvučni zapis - svaki učenik čitao je dio priče koji je i ilustrirao. Učenici su se susreli i s izradom digitalne slikovnice u digitalnom alatu Bookcreator, a na svoj su rad jako ponosni kao i njihovi roditelji koji putem linka u svojim domovima čitaju slikovnicu koja je nastala u našoj maloj učionici. Slikovnicu možete pročitati / poslušati i vi! https://read.bookcreator.com/IoWmkxZpgY1tPRBlWzYt_36_5i0ko6oVwez59XdxTZk/V9il-zCfTwSTQBmcXwaGew

ZAHVALJUJEMO TVRTKI MONTING D.O.O. NA VELIKODUŠNOJ DONACIJI ZA

IZRADU SKULPTURE IGRA

U DVORIŠTU NAŠE ŠKOLE.

PROJEKTI
ZANIMLJIVOSTI
Crtice iz Lupoglava

CRTICE IZ LUPOGLAVA

Pročitajte radove naših malih novinara iz Lupoglava.

LISTA DOBRIH KNJIGA

Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s pedagozima, učiteljima i knjižničarima, svake godine izabire najbolje naslove za male knjigoljupce i njihove roditelje. Dosadašnje liste knjiga pogledajte OVDJE.

CMS za škole logo
Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina / Domaćinska 1, HR-10370 Božjakovina / os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr / skola@os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr
preskoči na navigaciju