preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina

Novosti iz knjižnice

ČITAM, MISLIM, RAZGOVARAM… UČIM I STVARAM

Autor: Ivana Kosko, 13. 5. 2024. 13:52

U petak, 10. svibnja 2024., održana je nacionalna razina natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola u znanju i kreativnosti na temu  Čitam, mislim, razgovaram...  u sklopu Nacionalnog projekta za poticanje i promociju kulture čitanja „Čitanjem do zvijezda“. Učenice OŠ „Stjepan Radić“ Božjakovina istaknule su se odličnim rezultatima. Na natjecanju iz kreativnosti učenica Jelena Burušić svojim je plakatom osvojila 1. mjesto, a na natjecanju iz znanja učenice iz školskog tima Jelena Lončar, Helena Đunđuš i Temija Palinkaš bile su 4. u ukupnom poretku.  
 

 

 [više]

SAJAM DOBRIH NASLOVA

Autor: Ivana Kosko, 19. 4. 2024. 14:40

„Sajam dobrih naslova“ ove godine obilježava svoj 10. rođendan. To je dugogodišnji je natječaj naše školske knjižnice i učitelja likovne kulture Roberta Samardžića osmišljen kako bismo kod svojih učenika potaknuli ljubav prema knjizi, čitanju i kreativnom izražavanju. Na natječaj je ove godine prijavljeno čak 47 plakata i ovo je prvi put da nisu svi plakati nisu stali u predvorje naše škole, pa smo izložbu proširili na hodnik ispred školske knjižnice. Malo otvorenje izložbe i dodjelu nagrada, koje je uljepšao naš školski zbor i njihova voditeljica Ksenija Knapić, održali smo 19. travnja 2024. godine u školskom predvorju.

Na Sajam su se prijavili kreativni dobrovoljci kako bi izradili plakate posvećene njihovim omiljenim knjigama. Jedini je zahtjev pri izradi bio da budu kreativni i da se na plakatu vidi o kojoj se knjizi radi. Neki su radili u paru, a neki samostalno i tako su nastala 34 plakata. Svaki je poseban, kreativan i na njima se vidi uloženi trud učenika. Stoga je povjerenstvo bilo na sto muka kada je trebalo odabrati one najbolje.

 Ovogodišnje povjerenstvo, kojem ovim putem još jednom zahvaljujemo, imalo je pune ruke posla, a sačinjavali su ga: Ivana Budimčić, školska knjižničarka u OŠ Josipa Zorića, učiteljica hrvatskog jezika i književnica, Lana Vendl, knjižničarka s dječjeg odjela Gradske knjižnice Dugo Selo i Maja Draganić, grafički dizajner iz izdavačke kuće Alfa.

Budući da je bilo jako puno dobrih plakata, a nagrada samo 6, organizatori su prvo odlučili nagraditi neke učenike posebnim nagradama. Dodijeljene su tako posebne nagrade povjerenstva kao dopuna ranije dogovoreno nagradnom fondu. Važno je istaknuti da su nam u nagrađivanju učenika ove godina jako pomogli Gradska knjižnica Dugo Selo s godišnjim članarinama za sve nagrađene, izdavačka kuća Alfa koja je za sve nagrađene pripremila knjige, te POU Dugo Selo i gospodin Nenad Haleuš s ulaznicama za kino za prvo nagrađene. Za drugo mjestu učenici su od škole dobili setove za kreativno izražavanje.

Nagrade za plakate koje je povjerenstvo odabralo kao najbolje podijeljene su u dvije kategorije – kategorija Maleni (3., 4., i 5. razred) i kategorija Veliki (6., 7. i 8. razred). U kategoriji 3., 4., i 5. razred na prvom mjestu je odabran je plakat Vlak u snijegu Gabrijela Kirnbauera. Na drugom mjestu završio je plakat Maca Papučarica Neille Bjekić, a treće mjesto osvojio je plakat Gregov dnevnik Michel Krištof.

Na prvom mjestu u kategoriji 6., 7., i 8. razred je plakat Sadako hoće živjeti Mihaela Petrovića. Na drugom mjestu smjestio se plakat Mi djeca s kolodvora Zoo Magdalene Paša i na trećem mjestu je plakat Djevojčica iz Afganistana Martine Miholić.

Nagradu za uloženi trud i likovni izričaj dobili su Patrik Košćec za plakat posvećen knjizi Veliki zavodnik na prvom sudaru i Gabrijela Gegić za plakat nastao prema motivima knjige Djevojčica iz Afganistana.

 [više]

IZMJENE U RADNOM VREMENU KNJIŽNICE

Autor: Ivana Kosko, 20. 3. 2024. 10:22

IZMJENE U RADNOM VREMENU KNJIŽNICE

 

ponedjeljak, 25. ožujka 2024. 10:30 - 15:30 zbog dežurstva na Nacionalnim ispitima

utorak, 26. ožujka 2024.  NE RADI

srijeda, 27. ožujka 2024. 10:30 - 15:30  zbog dežurstva na Nacionalnim ispitima

 [više]

IZMJENE U RADNOM VREMENU KNJIŽNICE ZBOG DEŽURSTVA NA NACIONALNIM ISPITIMA

Autor: Ivana Kosko, 7. 3. 2024. 13:53

Izmjene u radnom vremenu knjižnice zbog dežurstva na Nacionalnim ispitima

ponedjeljak, 11. ožujka 2024. 13:00 - 15:30

utorak (redovno 11:30-17:30)

srijeda, 13. ožujka 2024. 12:00 - 15:30

četvrtak (redovno 11:30-17:30)

petak, 15. ožujka 2024. 10:30 - 15:30

 

U tjednu od 18. – 22. ožujka

knjižnica radi prema redovnom rasporedu.

 [više]

SAJAM DOBRIH NASLOVA

Autor: Ivana Kosko, 1. 3. 2024. 16:00

Pozivamo Vas na sudjelovanje na ovogodišnjem „Sajmu dobrih naslova“. Ovo događanje zamišljeno je kao poticaj vama da pročitate neku dobru knjigu, da je predstavite i prezentirate preko plakata i grafičkog dizajna prenoseći vizualnu poruku kako biste i druge potaknuli na čitanje. 

NAJBOLJE PLAKATE ĆEMO NAGRADITI!

Pravila koja morate slijediti:

 • Veličina papira 50*70 cm (pola B1 formata, odnosno pola hamer papira)
 • Orijentacija papira je slobodna vodoravno ili okomito
 • Boja papira ne mora nužno biti bijela (Papir u boji može se kupiti u knjižari)
 • Obvezni dijelovi plakata: naslov knjige, autor knjige, mjesto i godina izdavanja, izdavač, ilustracija i poruka knjige ili rečenica koja će promatrača navesti da je poželi pročitati
 • Autor/i plakata mogu biti jedan učenik ili par učenika unutar iste kategorije.

Učenici mogu predstaviti bilo koju knjigu.

Plakati će se ocjenjivati u dvije kategorije:

učenici 3., 4. i 5. razreda (nagrađujemo 3 plakata)
učenici 6., 7. i 8. razreda (nagrađujemo 3 plakata)

Prijave u školskoj knjižnici ili slanjem maila sa svojim imenom i prezimenom i razredom na knjiznica.bozjakovina@gmail.com. Obavezno dođite i na radionicu učitelja Roberta Samardžića u kojima ćemo vam detaljnije predstaviti projekt. Radionica će se održati u petak 22. ožujka 2024. u 12.20 sati.

Plakate treba predati najkasnije do 12. travnja 2024. u 14 h.

Najbolji će biti izloženi na izložbi u holu škole 19. travnja 2024. 

Veselimo se vašim uradcima!

Vaše knjižničarke i učitelj likovne kulture

 [više]

VRLO GLADNA GUSJENICA U 1. A

Autor: Danijela Knežević, 1. 3. 2024. 15:07

Kako naučiti dane u tjednu bez muke i stresa? Putem zanimljivog štiva koje učenike poučava o prirodnom fenomenu transformacije gusjenice u leptira, uči djecu dane u tjednu, ali i nazive raznih namirnica i hrane.

Učenici 1. a razreda područne škole Lupoglav poslušali su priču „Vrlo gladna gusjenica“ Erica Carlea. Nakon zajedničkog razgovora uslijedio je stvaralački rad. Svaki dan u tjednu nešto se događalo s našom gladnom gusjenicom koja se na kraju priče pretvorila u predivnog lektira. Učenici su ilustrirali dijelove priče koje su izvukli iz čarobnog šešira priča, a svaki ilustrirani dio dobio je i svoj zvučni zapis - svaki učenik čitao je dio priče koji je i ilustrirao.

Učenici su se susreli i s izradom digitalne slikovnice u digitalnom alatu Bookcreator, a na svoj su rad jako ponosni kao i njihovi roditelji koji putem linka u svojim domovima čitaju slikovnicu koja je nastala u našoj maloj učionici.

Slikovnicu možete pročitati / poslušati i vi! https://read.bookcreator.com/IoWmkxZpgY1tPRBlWzYt_36_5i0ko6oVwez59XdxTZk/V9il-zCfTwSTQBmcXwaGew

 [više]

ČITANJEM DO ZVIJEZDA

Autor: Ivana Kosko, 1. 3. 2024. 12:56

Županijsko natjecanje „Čitanjem do zvijezda“ održano je u OŠ Milana Langa (Bregana). Na susretu se okupilo više od stotinu sudionika, učenika i njihovih mentora iz ukupno 23 škola. Na samom početku događaj su otvorili školski bubnjari, a slijedile su pozdravne riječi dobrodošlice ravnatelja škole Igora Matijašića i predstavnice samoborske knjižnice Maje Klisurić. Potom su školske knjižničarke Ivančica Huđek (OŠ Milana Langa) i Blanka Špeglić (OŠ „Vladimir Nazor“ – Pisarovina) naznačile sve bitne organizacijske upute te su se natjecatelji uputili u učionice i knjižnicu.

Ovogodišnja je tema kviza znanja i kreativnosti „Čitam, mislim, razgovaram…“.

Samo natjecanje bilo je podijeljeno u dva dijela – kviz znanja (tri predstavnika pojedine škole rješavaju test) te kreativni uradak u kojem su učenici komisiji prezentirali svoj likovni rad. Kako bi se pripremili za natjecanje učenici su morali pročitati tri knjige: Trči, ne čekaj me Bojane Meandžije, Moja baka je zmaj Melite Rundek i lektirni naslov Zeleni pas Nade Mihelčić. Osim samog sadržaja knjiga prilikom priprema za natjecanje naglasak je bio na informacijskom čitanju gdje se posvećujemo informacijskoj pismenosti, čitalačkoj pismenosti, istraživačkom učenju i čitanju s razumijevanjem. Natjecatelji su trebali detektirati poveznice među djelima, likovima, knjigama, radnjama i autorima. Posebnu pažnju valjalo je posvetiti biografijama autora s korica knjiga i sa stranica nakladnika koji su objavili knjige.

Drugo mjesto na kvizu znanja osvojio je tim OŠ „Stjepan Radić“, Božjakovina u sastavu Jelena Lončar, Temija Palinkaš i Helena Đunđuš, mentorica Ivana Kosko. Svojim su uspjehom zaslužile mjesto na nacionalnom natjecanju koje će se tijekom svibnja održati u Čakovcu.

Pobjednica u kategoriji kreativnih radova je Jelena Burušić iz OŠ „Stjepan Radić“, mentori Ivana Kosko i Robert Samardžić. Time se plasirala na nacionalnu razinu natjecanja. Uz njezin plakat odabran je još jedan koji će sudjelovati na izložbi plakata, ali se neće natjecati.

 [više]

KNJIŽEVNI SUSRET U PODRUČNOJ ŠKOLI

Autor: Danijela Knežević, 1. 3. 2024. 10:04

Našu područnu školu u Lupoglavu, dana 29. veljače 2024., posjetila je književnica Željka Horvat - Vukelja - autorica brojnih priča i igrokaza za djecu, suradnica dječjeg časopisa Smib.

S književnicom su se družili učenici i učitelji prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda kao i učenici posebnog razrednog odjela.

Gospođa Horvat - Vukelja donijela je čarobnu torbu prepunu različitih iznenađenja, a u raznim džepićima pronalazila je vrlo zanimljive rekvizite. U svakom se krilo nešto novo i učenicima zanimljivo! Služeći se pripremljenim materijalima, književnica nam je pričala različite priče, vodila nas u udaljene strane zemlje, učila različite pjesmice, svirala na raznim instrumentima, a učenici su oduševljeno pratili  i upijali svaku sekundu književnog susreta. Predivna energija, mirnoća govora i interakcija s učenicima samo su neke od odlika kojima bismo opisali ovu izuzetnu i životnu književnicu. Svi smo se odlično zabavili, pohvalili se instrumentima koje učenici naše škole sviraju, stranim jezicima kojima znamo nešto reći.

Književni susret nagradili smo velikim pljeskom i zahvalom gospođi Horvat - Vukelja koja nas je zaista oduševila.

Ovaj događaj učenici će pamtiti dugo, a zajedničke fotografije na to će ih podsjećati.

 [više]

UPALI LAMPICU I ČITAJ!

Autor: Danijela Knežević, 15. 2. 2024. 13:26

Bez obzira na razloge i nastanak, lijepo je imati jedan dan u godini koji slavi ljubav. A večeras se u područnoj školi Lupoglav slavila ljubav prema riječi, književnosti i čitanju!

Na Valentinovo, 14. veljače, a ususret Međunarodnom danu materinskog jezika koji se obilježava 21. veljače, učenici i roditelji bili su dragi gosti u našoj područnoj školi. Svi prisutni, uz upaljenu lampicu, čitali su unaprijed pripremljene pjesme ljubavne tematike. Dragi gosti bili su nam i stariji učenici koji su odavno prešli u matičnu školu.

Posebno dragi gost bio je naš bivši učenik, a danas student sociologije, filozofije i komparativne književnosti, Jakov Birko koji nas je razgalio prelijepim stihovima koje sam stvara i piše, a uskoro će svjetlo dana ugledati i njegova prva knjiga.

Stoga, bili zaljubljeni ili ne, sjedite večeras uz neko lijepo štivo i uživajte u ljubavi koju, ako znate kako, možete osjetiti svuda oko nas.

 [više]

ŽELJKA HORVAT-VUKELJA I KNJIŽEVNI SUSRET PUN TOPLINE

Autor: Ivana Kosko, 14. 2. 2024. 14:36

Ovog Valentinova učenike prvih i trećih razreda posjetila je književnica Željka Horvat-Vukelja. Autorica je svojim bogatim iskustvom rada s djecom već od prve sekunde naše male učenike zainteresirala za sudjelovanje u književnom susretu. Priče su iz nje samo potekle, a uz malu pomoć papirnatih lutaka na štapu, oživjele su u srcima i umovima naših đaka. Povela ih je na putovanje kroz svijet glazbala uz puno pokreta i smijeha. Neizostavna je bila pjesma Bratec Martin i to na čak pet jezika svijeta. Kroz priču je propitkivala njihovo znanje o općoj kulturi i zastavama država. U 45 minuta književnog susreta, autorica ih svojim toplim pristupom naučila mnogo toga. Za kraj susreta potaknula ih je i na čitanje svojih knjiga iz školske knjižnice. Znatiželjni će potražiti Hrabricu, Panjoglava i Slikopriče, a oni koji se uz knjigu vole družiti, posudit će zbirku igrokaza Reumatični kišobran. Svi oni koje zanima što to književnica i dalje stvara, bacit će oko na časopis Smib u kojem svakog mjeseca izlazi nova slikopriča ili na stranicu  https://www.zeljkahorvatvukelja.eu/index.html. Veselimo se nekom novom susretu s ovom spisateljicom jer on obogaćuje i donosi osmijeh na lica.

 [više]

KAKO SE IGRAMO, TAKO RASTEMO

Autor: Ivana Kosko, 25. 1. 2024. 15:56

„Ne prestajemo se igrati zato što starimo, starimo zato što se prestajemo igrati.“ Igra je zapravo oblik terapije. Vrijeme kad se možete prepustiti zabavi, mašti. Stoga nađite svaki dan vrijeme za igranje, ili još bolje: za igranje s djecom.

George Bernard Shaw, irski dramatičar, političar i aktivist

Povodom Noći muzeja, a po uzoru na Muzej prekinutih veza, školska knjižničarka i psihologinja osmislile su i na ulazu u školu postavile izložbu omiljenih dječjih igračaka učenika četvrtih razreda pod naslovom Kako se igramo, tako rastemo. Za potrebe izložbe, učenici su fotografirali svoje omiljene igračke iz djetinjstva i uz upute svojih učiteljica napisali o njima kratke tekstove. Sjećanja na igračke iz djetinjstva često ostaju prisutna i imaju dugotrajan emocionalni utjecaj na pojedinca. Ove priče svjedoče o važnosti takvih sjećanja u formiranju identiteta. Uz materijale koje su nam pripremili učenici, članovi skupine Malih knjižničara pronašli su i citate poznatih osoba o igri, a školska psihologinja napisala je kratke tekstove o važnosti igre. Prvi dio teksta namijenjen je učenicima dok je drugi dio teksta namijenjen roditeljima.  Bilo nam je važno naglasiti vrijednosti prave dječje igre u svijetu u kojem digitalni sadržaji preuzimaju djetinjstvo.

            Pripremajući materijale iz predanih tekstova mogli smo iščitati mnogo topline i ljubavi. Predstavljeno je mnogo plišanih igračaka, ali i nešto društvenih igara, autića ili igračaka koje su namijenjene učenju. Raličite igračke pokazuju raznolikost interesa djece i razlićite načine na koje su se igrali. Neke od igračaka naše učenike podsjećaju na drage osobe koje su im ih poklonile, a neke na dragocjene trenutke obiteljske igre. Nadimci igračaka daju nam i uvid u dječju kreativnost od rane dobi. Nadamo se da će ova izložba potaknuti sve učenike, učitelje, ali i roditelje da se prisjete veselih trenutaka provedenih u igri te da se ne zaborave igrati.

 [više]

Dan međunarodnog priznanja RH

Autor: Ivana Kosko, 10. 1. 2024. 12:13

Dan međunarodnog priznanja RH potvrda je državnosti i ostvarivanja pune afirmacije hrvatske države u okviru međunarodne zajednice, a Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja jest spomen na dan kada je završio proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, čime su stvoreni uvjeti za mirnodopski život, rad i razvoj na području cijele države.

Dana 15. siječnja 1992. godine sve zemlje članice tadašnje Europske zajednice (EZ) priznale su Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu: Irska, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Ujedinjena Kraljevina. Ovim državama istoga dana istom odlukom pridružile su se Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Članak preuzet sa stranica Hrvatskog sabora.

 [više]

PROJEKT RAZMJENE STRANIČNIKA

Autor: Ivana Kosko, 20. 12. 2023. 14:43

Ove školske godine, članovi skupine Mali knjižničari sudjelovali su u Bookmark Exchange Project-u, odnosno Međunarodnoj razmjeni straničnika koju svake godine u mjesecu školskih knjižnica organizira Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL). Projekt uključuje uparivanje različitih škola kako bi učenici imali priliku upoznati različite kulture i običaje diljem svijeta. Svake godine ima drugu temu, a ove je godine tema bila "Školska knjižnica: moje sretno mjesto gdje kreativnost i mašta cvjetaju", temeljena na temi IASL-ove konferencije 2023.: "Procvat školskih knjižnica: istraživanje, politika i praksa".

Ne možemo zanijekati da školske knjižnice djeci otvaraju vrata avanture i čarobnih mjesta. Povezuju ih s knjigama, uče o različitim kulturama, potiču komunikaciju s drugim čitateljima i stvaraju veze za cijeli život. Knjižnice odgajaju mlade čitatelje i potiču njihove ideje i kreativnost.

Tijekom listopada, Mali knjižničari marljivo su oslikavali svoje straničnike, utkavši u njih dio svoje kulture koji će podijeliti sa svijetom. S jedne strane straničnika, nacrtali su knjižnicu iz svoje mašte i sve ono što čini knjižnicu sretnim mjestom, dok su s druge strane straničnika povezali Portugal, zemlju iz koje dolazi njihov partner, i Hrvatsku kroz crtež narodnog ručnog rada. Naše straničnike uljepšali su i heklani ručni radovi učenica viših razreda. Početkom studenog, straničnici su poslani s nadom da će se svidjeti njihovim nepoznatim prijateljima.

Knjižničari su nestrpljivo čekali dolazak kuverte iz Portugala i s velikim veseljem primili straničnike na kojima su predstavljeni motivi koji povezuju ljubav prema čitanju i knjigama s umjetnošću.

 

 [više]

UČENICI PRODUŽENOG BORAVKA U SVIJETU BAJKI

Autor: Ivana Kosko, 10. 11. 2023. 14:44

Učenici produženog boravka prvih i trećih razreda i njihova učiteljica Maja posjetili su školsku knjižnicu povodom Dana hrvatskih knjižnica 11. studenog.

U knjižnici ih je dočekala knjižničarka i Naopačke bajke, slikovnica Ivanke Borovac. U Pobrkanoj bajci iz slikovnice učenici su trebali prepoznati likove i nazive poznatih bajki. Uslijedio je književni kviz u kojem su učenici iz duhovitih zagonetki iz slikovnice trebali prepoznati glavne likove bajki. Uz puno smijeha u stihovima su pronašli princezu koju više od graška muči alergija na perje, kraljevića koji se ne želi oženiti, vješticu koja tvrdi da ne jede djecu i vuka koji je nakon silnih svinjarija koje je napravio u mnogim bajkama odlučio postati vegetarijanac.

Nakon poznatih bajki došlo je vrijeme za malo kreativnosti pa su učenici uz pomoć karata iz Pričosvijeta stvarali svoje maštovite bajke, a za kraj knjižničarka i učiteljica su im pokazale da priče i bajke, uz malo mašte, mogu nastati čak i iz šahovskih figura.

Pozivamo sve učenike da redovno posjećuju knjižnice i čitaju priče, bajke i romane. Uz malo vježbanja pisanja i razvijanje maštovitosti kroz smišljanje vlastitih priča možda će se jednog dana i neka njihova priča ili knjiga naći na policama neke knjižnice.

 [više]

"TIKVE SADIM, OD NJIH LUTKE RADIM..."

Autor: Danijela Knežević, 30. 10. 2023. 16:48

Mjesec školskih knjižnica završavamo tradicionalnom književnim susretom učenika prvih razreda s našom jedinstvenom književnicom i lutkaricom Jadrankom Čunčić-Bandov. Mnogi učenici znaju je po autorskim igrokazima objavljenima u raznim čitankama, udžbenicima i zbirkama igrokaza. Lutke za svoje predstave izrađuje sama i djeluje kao samostalna umjetnica. Sve lutke izrađuje od uporabnih predmeta i prirodnih materijala, različitih vrsta tikvi. Svoje najpoznatije igrokaze osmislila je kao lutkarsku predstavu. Književnica obiluje posebnom energijom kojom godinama uveseljava svoje najmlađe obožavatelje. Naši prvaši s radošću su sudjelovali u interaktivnoj predstavi, a još će danima školskih hodnicima odzvanjati stihovi njezine pjesme "…tikve sadim, od njih lutke radim…"

Hvala našoj književnici Jadranki na divnom druženju i prekrasnom književnom susretu!

 [više]

KNJIŽEVNI INFLUENCERI MEDIJSKE DRUŽINE

Autor: Ivana Kosko, Andrijana Mamuza, 24. 10. 2023. 14:27

Mjesec hrvatske knjige kao nacionalna manifestacija postoji od 1996. Obilježava se svake godine i traje punih mjesec dana. Iako se iz knjižnica stalno čuje glas za poticanje čitanja, od 15. listopada do 15. studenog slogani i programi knjižnica čuju se glasnije, zazivajući sa svih strana i iz svih dijelova naše zemlje na čitanje. Naša se Medijska družina, u suradnji s školskom knjižnicom, odlučila priključiti stvaranju sadržaja za BookTube kanal Mjeseca hrvatske knjige na kojemu će se objavljivati razni sadržaji vezani za knjige i čitanje. Ove godine Mjesec hrvatske knjige je posvećen prevoditeljima, odnosno književnom prevođenju pa se aktivnosti odvijaju pod nazivom Književnost bez granica!

Učenici OŠ „Stjepan Radić” Božjakovina u svom pokušaju da postanu književni influenceri snimili su kratak video u kojem otkrivaju zašto svakako treba zaviriti između korica knjiga „Tajni leksikon“ Želimira Hercigonje, „Zaljubljen do ušiju“ Mire Gavrana, „Tom Gates: genijalne ideje (uglavnom)“ britanske autorice Liz Pichon, koju je na hrvatski jezik prevela Petra Matić, te „Gorski dnevnik Pauline P.“ Sanje Polak. Nadalje, zašto, bez obzira na godine, posegnuti za slikovnicom „Pale sam na svijetu“ danskog pisca Jensa Sigsgaarda, koga je na hrvatski jezik preveo Ivan Esih ili zbog čega je „Eko Eko“ Hrvoja Hitreca tako uzbudljivo čitati. Pričaju nam i o tome koju tajnu krije strip „Zlatna kopačka“ Milana Tomasa. U snimanju su sudjelovali članovi Medijske družine: Niko Čović, Nika Knežević, Lana Slavnić, Lotta Šuker, Karmela Tomić, Tena Vujić i Dorotea Darojković pod vodstvom mentorice, učiteljice Andrijane Mamuze.

 

 [više]

KNJIŽEVNA ČAJANKA

Autor: Ivana Kosko, 11. 10. 2023. 14:59

Mjesec školskih knjižnica uvijek je vrijeme Književnih čajanki, aktivnosti koju školska knjižnica organizira u suradnji s učiteljima i učiteljicama hrvatskog jezika. I ove smo godine učenicima petih razreda ponudili opuštajući sat hrvatskog jezika posvećen samo čitanju, uživanju u smirujućoj glazbi i toplome čaju. Druženje započinjemo izvlačenjem „tombole“, papirića s brojem vrećice u kojoj se nalazi njima nepoznata knjiga. Potrudili smo se pronaći najzanimljivije i najuzbudljivije knjige s polica naše knjižnice pa su se tako u vrećicama skrivale pustolovine iz Gregovog dnevnika, Tom Gates, Suvišan u svemiru, Čudo, Koko u Parizu i još poneki uzbudljiv naslov. Vrećice smo otvorili svi zajedno, a zatim se bacili na čitanje na dekicama i jastučićima koje su učenici donijeli. Vrijeme nam je proletjelo. Za kraj smo porazgovarali o vrijednosti čitanja, te su učenici sami zaključili da čitanju u društvu uz dobru knjigu može biti i zabavno. Poseban pokazatelj vrijednosti ovakvih aktivnosti bio je i broj posuđenih knjiga na kraju sata.

 [više]

Nova sezona Čitanjem do zvijezda

Autor: Ivana Kosko, 8. 9. 2023. 10:51

 [više]

Riječ dana 2022./2023.

Autor: Ivana Kosko, 10. 7. 2023. 09:48

Projekt školske knjižnice Riječ dana ove je godine realiziran u suradnji s učiteljicama trećih razreda, Sanjom Biškup, Mirjanom Paj i Sanjom Todorić. Ideja projekta je svakodnevnim korištenjem rječnika proširivati jezični fond učenika i potaknuti učenike na rukovanje i snalaženje referentnom zbirkom školske knjižnice, stranicom Hrvatski jezični portal i „igranje riječima“.

Svaki je dan jedan učenik iz razreda imao priliku doći u školsku knjižnicu i uz pomoć knjižničarke iz Rječnika hrvatskog jezika nasumice izabrati neki pojam. Tu je riječ zapisao na papirić i ponio u razred gdje je zajedno s učiteljicom tu riječ potražio u digitalnom rječniku Hrvatskog jezičnog portala. Riječ i njeno značenje prezentirani su razredu te je razred zajednički trebao smisliti rečenicu u kojoj će pravilno upotrijebiti tu riječ. Smišljanje rečenica teklo je glatko kod riječi koje su učenicima poznate, no bilo je i onih kod kojih je bila potrebna dodatna pomoć učiteljice . Riječ i smišljenu rečenicu trebalo je upisati u obrazac, a tablica prikupljenih riječi i rečenica bila je dostupna svima na školskoj stranici.

Od studenog do lipnja učenici 3. a (19), 3. b (20) i 3. c (20) upoznali su 67 riječi i smislili 67 rečenica. Uz pomoć učiteljica učenici su naučili stvarati rečenice s njima prethodno nepoznatim riječima. Proširivanjem jednostavnih rečenica u složene dodatno su vježbali jezično izražavanje i međusobnom suradnjom jedni drugima proširivali rječnik.

 • Dogovor dvaju vojskovođe je da sutra točno u podne izađu na megdan.
 • Svi kažu da se snalazim u kvantitativnoj matematici.
 • Danas sam išla sa svojom obitelji na izložbu u muzej i vidjela idealnu sliku za svoju sobu.
 • U kazanu se kuha juha.
 • Veselim se što sam nakon  upornog treniranja konačno ušao u ekipu pionira.
 • Jednom davno snažan je vitez obujmio zmaja i bacio ga u visine.
 • Sva živa bića imaju nagon za samoodržanjem vrste.

 

Učiteljica Sanja Biškup napisala je:

Otići u knjižnicu, pronaći riječ, zapisati, otkriti značenje u Hrvatskom jezičnom portalu, s prijateljima osmisliti rečenicu, a prije toga važno sjesti na učiteljičinu stolicu i pristupiti njezinom računalu....FORA! Jesam li ja na redu? Nisam, uskoro ću biti...veselim se.

I tako iz dana u dan igramo se riječima, snalazimo se u stručnoj literaturi, usvajamo i ispravno koristimo hrvatsko jezično blago.

Neke su nas riječi nasmijale, neke zabrinule, neke iznenadile, a one teške čak i uozbiljile.

Osmišljavanje rečenica je bio poseban užitak, jer smo tada bili velike ¨face¨( iako je ponekad dobro došla i pomoć prijatelja). I što je najzanimljivije svoje riječi nismo nikome odavali. One su naše...mi smo ih otkrili, upotrijebili, naučili.

Ipak smo mi ČUVARI RIJEČI !

 [više]

ČITANJE NE POZNAJE GRANICE… ONO NAM POMAŽE DA IH PREĐEMO

Autor: Ivana Kosko, 15. 6. 2023. 15:19

Učenici 3. b, njihova učiteljica, knjižničarka i ravnatelj 14. lipnja 2023. otputovali su u Sloveniju na završni susret u sklopu projekta Čitanje ne poznaje granice. Imali su priliku upoznati učenike 3. b iz POŠ Marijeta ob Dravi i naše dugogodišnje prijateljice, učiteljicu Danijelu Šabeder i knjižničarku Leonidu Babić. Domaćini su ih na dolasku dočekali kratkom priredbom u svojoj novoj školi, a naši su učenici njima poklonili stablo javora u nadi da će im uljepšati školsko dvorište. Na susretu su imali priliku upoznati grad Ptuj koji se nalazi u sjeveroistočnoj Sloveniji i najstariji je zabilježeni grad u toj državi. Prošetali su kroz stari grad Ptuj i muzej srednjovjekovnog namještaja te vrlo zanimljivu zbirku glazbala koje su mogli čak i isprobati. Obilazak je završio zbirkom maski za „kurentovanje“, odnosno maski za fašnik, koje podsjećaju na maske istarskih zvončara. Nakon povratka u školu predstavili smo jedni drugima knjige koje smo čitali.

Više o događanjima i dojmove učenika možete pročitati u nastavku ove vijesti.

 

 [više]

ČITANJEM DO ZVIJEZDA I 3. MJESTA

Autor: Ivana Kosko, 8. 5. 2023. 15:15

Danijela Dunđer, učenica 8. razreda sa svojim plakatom na temu „Volim London“ na nacionalnoj razini natjecanja Čitanjem do zvijezda istakla se svojim kreativnim plakatom i jasnom prezentacijom istog te je osvojila treće mjesto.

Više o događanju pročitajte u nastavku ove vijesti.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 VAŽNO!!!

ZA OSMAŠE

UPISI U PRVI RAZRED

POPIS UDŽBENIKA

RASPORED LEKTIRE

VRIJEME INFORMACIJA

Potvrda o školovanju

NATJEČAJI ZA POSAO

Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u Pravilniku o zaštiti podataka.

POLITIKA PRIVATNOSTI

  

U školskoj godini 2023./2024. naša škola sudjeluje u dvogodišnjem međunarodnom Erasmus+ projektu ‘Solidarity is About Youth - SAY’/‘p.s. Pokreni solidarnost!’ koji se paralelno održava u Hrvatskoj, Španjolskoj, Sloveniji, Italiji, Francuskoj i Poljskoj. Cilj projekta je obogatiti nastavu građanskog odgoja i obrazovanja, a s učenicima obraditi teme solidarnosti, siromaštva, nejednakosti, diskriminacije, ljudskih prava te suvremene svjetske izazove i to kroz obradu fotografija i pisanje osvrta. Fotografije koje će učenici analizirati prednji su dio razglednice koju će poslati svojim sugrađanima, poput “poruka u boci” s ciljem pokretanja dijaloga o solidarnosti s lokalnom zajednicom - odgovorite im! Tijek projekta možete pratiti na: https://www.fraternity-card.eu/ U Hrvatskoj projekt vodi Centar za mirovne studije, a našoj školi koordinatorica je Ivana Kosko. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije iz programa Erasmus+.

RASPORED ZVONA
JELOVNIK

Za pregled jelovnika klikni OVDJE.

Oglasna ploča
RODITELJSKI SASTANCI
13.05.2024. 11:22
RODITELJSKI 3. A
Roditeljski sastanak učenika 3. a razrednog odjela održat će se u utorak,14.5.2024. godine u 18 sati. Razrednica : Andreja Njegač

19.04.2024. 14:27
RODITELJSKI 1. A PŠL
Roditeljski sastanak 1.a razreda Područne škole održat će se 23. travnja 2024. s početkom u 18 sati u učionici 1.a u Lupoglavu.  Razrednica Danijela Knežević

19.04.2024. 13:25
RODITELJSKI 5. RAZREDI
3. roditeljski sastanak 5. razreda održat će se u srijedu, 24. 4. 2024., u 18.50 u blagavaonici škole. Prvi dio roditeljskog sastanka bit će zajednički za sve roditelje učenika 5. razreda. Razrednici

18.04.2024. 14:34
RODITELJSKI ŠESTIH RAZREDA
Roditeljski sastanak šestih razreda održat će se u ponedjeljak, 22. 4. 2024. god. u 18,50h u školskoj blagovaonici.  Tema sastanka je organizacija jednodnevnog izleta za učenika na otok Krk. Razrednice

VIJESTI IZ LUPOGLAVA
01.03.2024. 15:07
VRLO GLADNA GUSJENICA U 1. A
Kako naučiti dane u tjednu bez muke i stresa? Putem zanimljivog štiva koje učenike poučava o prirodnom fenomenu transformacije gusjenice u leptira, uči djecu dane u tjednu, ali i nazive raznih namirnica i hrane. Učenici 1. a razreda područne škole Lupoglav poslušali su priču „Vrlo gladna gusjenica“ Erica Carlea. Nakon zajedničkog razgovora uslijedio je stvaralački rad. Svaki dan u tjednu nešto se događalo s našom gladnom gusjenicom koja se na kraju priče pretvorila u predivnog lektira. Učenici su ilustrirali dijelove priče koje su izvukli iz čarobnog šešira priča, a svaki ilustrirani dio dobio je i svoj zvučni zapis - svaki učenik čitao je dio priče koji je i ilustrirao. Učenici su se susreli i s izradom digitalne slikovnice u digitalnom alatu Bookcreator, a na svoj su rad jako ponosni kao i njihovi roditelji koji putem linka u svojim domovima čitaju slikovnicu koja je nastala u našoj maloj učionici. Slikovnicu možete pročitati / poslušati i vi! https://read.bookcreator.com/IoWmkxZpgY1tPRBlWzYt_36_5i0ko6oVwez59XdxTZk/V9il-zCfTwSTQBmcXwaGew

ZAHVALJUJEMO TVRTKI MONTING D.O.O. NA VELIKODUŠNOJ DONACIJI ZA

IZRADU SKULPTURE IGRA

U DVORIŠTU NAŠE ŠKOLE.

PROJEKTI
ZANIMLJIVOSTI
Crtice iz Lupoglava

CRTICE IZ LUPOGLAVA

Pročitajte radove naših malih novinara iz Lupoglava.

LISTA DOBRIH KNJIGA

Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s pedagozima, učiteljima i knjižničarima, svake godine izabire najbolje naslove za male knjigoljupce i njihove roditelje. Dosadašnje liste knjiga pogledajte OVDJE.

CMS za škole logo
Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina / Domaćinska 1, HR-10370 Božjakovina / os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr / skola@os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr
preskoči na navigaciju