preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina

Novosti iz knjižnice

ONLINE ČASOPISI U SVIBNJU

Autor: Ivana Kosko, 5. 5. 2020. 09:49

Kliknite na sliku.

     

 [više]

OBAVIJEST ŠKOLSKE KNJIŽNICE

Autor: Ivana Kosko, 4. 5. 2020. 18:51

Dragi nači učenici i roditelji,

zbog epidemije bolesti COVID 19 školska će knjižnica do kraja ove školske godine za korisnike biti zatvorena.  

U prostoru knjižnice mogu boraviti samo knjižničarke!

Korisnici trebaju vratiti svu posuđenu građu do kraja nastavne godine.

 

Knjige se vraćaju u kutiju koja će korisnike/učenike čekati u pokraj školske porte svakog radnog dana od 10.30 - 12.00 sati. Knjige će biti razdužene u roku od 5 radnih dana prema smjernicama za rad knjižnica.

 

 Obavijest o razduženoj građi doći će vam na čavrljanje u Teamsu ili preko vaših učiteljica razredne nastave.

Molimo vas da jedan član obitelji vrati sve posuđene knjige za cijelu obitelj! Iako je svaka knjiga zadužena na pojedinačnog učenika jedinstvenim brojem, ukoliko želite slobodno u knjigu umetnite papirić s imenom i prezimenom učenika koji ju vraća.

Molimo roditelje učenika razredne nastave iz Lupoglava da obavezno umetnu papirić s imenom učenika jer su knjige za njih posuđivali učitelji.

 

Naknadno ćemo osigurati nekoliko termina i omogućiti vraćanje građe u poslijepodnevnim satima. Obavijest o terminima ići će kroz virtualne učionice i ovdje.

 

Nije dozvoljeno zadržavanje u prostoru škole i školskog dvorišta. 

Lijep pozdrav svima, žele vam vaše knjižničarke.

 [više]

SVJETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Autor: Ivana Kosko, Ivana Budimčić, Robert Samardžić, 23. 4. 2020. 10:38

Dragi naši učenici,

iako smo fizički udaljeni u mislima smo uvijek s vama. Danas obilježavamo Svjetski dan knjige, a taj bismo dan uobičajenim okolnostima obilježili Sajmom dobrih naslova. Kako knjiga na današnji dan, u ova digitalna vremena, ne bi bila zapostavljena, pred vas stavljamo izazov. U poveznici koja slijedi potrebno je sastaviti slagaricu. Rješenje je plakat iz kojeg ćete uz pomoć datuma svojeg rođendana dobiti naslov neke zamišljene, vaše knjige. Vaš je zadatak osmisliti i napraviti sliku korica te knjige!

Obavezni dijelovi vašeg likovnog uratka su naslov dobiven iz slagalice i ime autora te knjige. To može biti vaše ime ili neko izmišljeno ime (ipak su mnogi autori pisali pod pseudonimom). Vaš rad može nastati bilo kojom likovnom tehnikom na A4 formatu (ili većem), a možete ga izraditi i uz pomoć nekog digitalnog alata (npr. Canva, Photoshop, Paint/Bojanje ili bilo koji drugi). Možete koristiti i fotografiju, ali ju morate sami snimiti. Možete koristiti fotomontažu, kombiniranu tehniku ili neku klasičnu likovnu tehniku (tempere, bojice, kolaž,…)

Inspiraciju za svoje uratke možete dobiti gledanjem kratkog videa koju je za vas pripremio učitelj Samardžić.

                Svoje likovne radove predati ćete kroz ovaj obrazac. Ukoliko radite digitalne radove molimo vas da ih spremite i pošaljete u .jpg formatu maksimalne veličine 100 MB. Svi likovni radovi pristigli na ovaj natječaj bit će predstavljeni na online izložbi unutar virtualnih učionica naše škole. Učenici će ih imati priliku ocijeniti kroz obrazac koji ćemo postaviti u učionicu svakog razreda. Pobjednik ovog natječaja bit će onaj učenik čiji uradak osvoji najveći broj bodova. Pripremamo i malu nagradu za njega/nju. 

Natječaj je namijenjen za učenike od 5. do 8. razreda, a natječete se u dvije kategorije 5. i 6. u prvoj te 7. i 8. razredi u drugoj.

ROK ZA PREDAJU RADOVA JE: 8. SVIBANJ 2020.

Vaše knjižničarke Ivana Kosko, Ivana Budimčić i učitelj Robert Samardžić

 [više]

ONLINE ČASOPISI U TRAVNJU

Autor: Ivana Kosko, 6. 4. 2020. 10:03

Klikni na sliku.

   

 [više]

POVODOM MEĐUNARODNOG DANA DJEČJE KNJIGE

Autor: Ivana Kosko, 2. 4. 2020. 14:41

Dragi naši učenici i roditelji,

danas obilježavamo Međunarodni dan dječje knjige. Tim povodom pozivamo vas da u svoje slobodno vrijeme istražite što se sve nudi u Međunarodna dječja digitalna knjižnica.

Na plakatu u prilogu nalazi se Poruka djeci svijeta koju je napisao Peter Svetina, slovenski književnik, a ilustraciju izradio Damijan Stepančič, slovenski ilustrator i slikar. Kampanja Čitaj mi! objavljuje prijevod Poruke.

Vaše knjižničarke

 

 [više]

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Autor: Ivana Kosko, Sanja Biškup, 2. 4. 2020. 11:01

IZVOR: https://novi-radio.hr/danas-se-obiljezava-svjetski-dan-svjesnosti-o-autizmu/(2. travnja 2020

Danas, 2. travnja se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Autizam se danas definira kao organski razvojni defekt mozga koji se očituje teškoćama u društvenim interakcijama i komunikaciji te neuobičajenim ponašanjem. Svjetska je znanost, zahvaljujući pronalascima s područja genetike, neurologije i drugih znanosti mnogo toga spoznala o čimbenicima povezanim s autizmom, ali još nije u potpunosti razjasnila zbog čega nastaje navedeni spektar poremećaja. Tim povodom upućujemo vas na prezentaciju Filmske družine Zaigrani Aktivni Gromoglasni OŠ Marije Jurić Zagorke koja je 2018. godine snimila je dokumentarni film o prvašiću Janu koji ima Aspergerov sindrom iz spektra autizma. Pogledajte kako dokumentarne filmove snimaju i uređuju učenici.

 [više]

ONLINE ČASOPISI U OŽUJKU

Autor: Ivana Kosko, 23. 3. 2020. 10:13

Klikni na sliku.

       

  

 [više]

DAN HRVATSKE GLAGOLJICE

Autor: Ivana Kosko, 25. 2. 2020. 15:28

 [više]

Maštajmo! u mjesecu školskih knjižnica

Autor: Ivana Kosko, 7. 11. 2019. 13:03

I ove godine, povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (ISLM), Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) organizirala je međunarodni projekt razmjene straničnika između školskih knjižnica i njihovih korisnika iz cijeloga svijeta. Ovogodišnji projekt organizitan je pod nazivom Maštajmo!

 

 [više]

Čitajte dječje časopise

Autor: Ivana Kosko, 24. 9. 2019. 14:31

Dragi učenici,

pozivamo vas da se i ove godine pretplatite na neki od dječjih časopisa. Za pretplatu obratite se knjižničarkama do 1. listopada 2019.

Časopis

Polugodišnja

Godišnja

Smib

75 kn

150 kn

Modra lasta

75 kn

150 kn

Prvi izbor

80 kn

160 kn

Moj planet

90 kn

180 kn

Radost

80 kn

150 kn

 

 [više]

Završetak projekta Riječ dana

Autor: Ivana Kosko, Ivana Budimčić, 18. 6. 2019. 11:57

Projekt školske knjižnice Riječ dana završio je 30. svibnja 2019. i u njemu je sudjelovalo 19 učenika od 3.- 8. razreda.  Projekt je osmislila knjižničarka Ida Bogadi iz OŠ Gustava Krkleca u Zagrebu, a mi smo se priključili projektu kako bismo potaknuli učenike na služenje stručnom literaturom, te na usvajanje i ispravno korištenje hrvatskim jezičnim blagom.

Cijelu su godinu učenici iz rječnika hrvatskog jezika izvlačili riječi i njihova značenja. Riječi smo zatim objavljivali na stranicama škole i na panou ispred školske knjižnice. Upoznali smo mnoge zanimljive riječi i njihova značenja.  Ponovili smo i proširili znanje o velikom broju poznatih riječi. Cjelokupan popis riječi možete pronaći ovdje.

Na kraju projekta najvrjedniji učenici proglašeni su Sakupljačima i Čuvarima riječi. Sakupljač riječi je onaj/ona koji je došao 3 i više puta po Riječ dana, ali manje od 10 puta. Čuvar riječi je onaj/ona koji je 10 i više puta došao po Riječ dana.

Priznanja Čuvarica i Čuvara riječi, za njihov trud u bogaćenju rječnika učenika naše škole, dobili su Danijela Dunđer, 4. b, Marina Paradžik 5. d, Dorotea Matić 4. b,S.T. 4. b, Joakim Marković 4. b i Leonardo Vurbić 4.b.

Najveći broj riječi ove godine sakupila je Marina Paradžik. Do rječnika je stigla čak 22 puta. 

Sakupljačicama i Sakupljačima riječi proglašeni su Magdalena Balog Matak, Tena Vinojčić, Laura Dunđer i Ante Ravlić.

U sakupljanju i pamćenju riječi ove je godine aktivno sudjelovalo 19 učenika od 4. do 7. razreda. Zahvaljujemo svima na trudu i pozivamo sve da i sljedeće godine sudjeluju u projektu. 

 [više]

Čitanjem do Čakovca

Autor: Ivana Kosko, Lea Lončar, Anđa Jukić, 8. 5. 2019. 15:45

Nacionalno natjecanje „Čitanjem do zvijezda“ u kojem je sa svojim plakatom sudjelovala Ema Fruk, održano je u petak, 3. 5. 2019. Ema je na natjecanje putovala u pratnji Anđe Jukić, Lee Lončar i Lorene Cvitkušić, te mentora Roberta Samardžića i Ivane Kosko. U 10:00  bilo je okupljanje natjecatelja, te svečanost otvaranja. U 11:30 krenuo pismeni dio natjecanja i predstavljanje plakata. Na pismenom dijelu natjecanja natjecalo se 36 timova. Učenici su se za ovo natjecanje pripremali čitajući knjige Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom Julijane Matanović, Ljeto na jezeru Čiču Jasminke Tihi-Stepanić  i Blizanke Ericha Kästnera. Na natjecanju plakata učenici su morali pripremiti plakat kojim će predstaviti sve ti knjige pod zajedničkom temom Ljeto priča priče. Na natjecanju je sudjelovalo 30 plakata.

Nakon natjecanja natjecatelji su prisustvovali književnom susretu s Julijanom Matanović i Jasminkom Tihi-Stepanić; autoricama romana koje su čitali natjecatelji. Na susretu su natjecatelji mogli postavljati razna pitanja vezana za knjige, pa su tako proširili svoje znanje i razumijevanje pročitanih knjiga. 

Poslije  svega, natjecatelji i mentori su imali priliku razgledati krasni grad Čakovec i iskusiti njegove posebnosti. U 17:00 sati, bilo je proglašenje pobjednika. Saznali smo da je Emin plakat rangiran  na odlično peto mjesto. Nakon završetka, vratili smo se kućama, te završili ovaj dan pun zabave i uzbuđenja.

 
 [više]

USKRŠNJE LITERARNO IZNENAĐENJE

Autor: Ivana Kosko, Ivana Budimčić, 16. 4. 2019. 10:12

Ovih se dana u našoj školskoj knjižnici mogu pronaći neobične pisanice. Učenici 3. i 4. razreda, članovi skupine Malih knjižničara, pripremili su u suradnji s knjižničarkama Uskršnje literarno iznenađenje. Knjižničarke su odabrale zanimljive naslove s polica školske knjižnice. Učenici su ih omotali u neproziran papir i zatim ilustrirali pisanice koje su zalijepili na paketiće. Pozivamo vas da navratite do školske knjižnice i posudite naše “pisanice“  te da tijekom praznika uživate u knjigama.

 [više]

5. SAJAM DOBRIH NASLOVA

Autor: Ivana Kosko, Ivana Budimčić, 2. 4. 2019. 15:03

Sajam dobrih naslova još je jedan od projekata naše školske knjižnice osmišljen kako bismo probudili kod svojih učenika ljubav prema knjizi i čitanju. Ovo smo događanje, kao i književni susret sa spisateljicom Sanjom Pilić, organizirali u Tjednu dječje knjige, čime smo željeli pridonijeti manifestaciji i promidžbi knjige i knjižnica. Malo otvorenje izložbe i dodjelu nagrada, koje je uljepšao naš školski zbor i njihova voditeljica Ksenija Knapić, održali smo 2. travnja 2019. godine u školskom predvorju.

Na Sajam su se prijavili kreativni dobrovoljci kako bi izradili plakate posvećene njihovim omiljenim knjigama. Jedini je zahtjev pri izradi bio da budu kreativni i da se na plakatu vidi o kojoj se knjizi radi. Ove se godine na natječaj prijavilo više od 40 učenika iz različitih razreda. Neki su radili u paru, a neki samostalno i tako su nastala 34 plakata. Svaki je od njih poseban i u svaki je uloženo mnogo truda. Ovogodišnje povjerenstvo, kojem ovim putem još jednom zahvaljujemo, imalo je ove godine pune ruke posla, a sačinjavali su ga: Lada Grdan, školska knjižničarka u OŠ Josipa Zorića i velika ljubiteljica svih vrsta umjetnosti, Predrag Topić, ravnatelj Gradske knjižnice Dugo Selo i Martina Gracin, učiteljica likovne kulture u OŠ „Ivan Benković“ i akademska umjetnica.

Budući da je bilo jako puno dobrih plakata, a nagrada samo 6, organizatori su prvo odlučili nagraditi neke učenike posebnim nagradama. Podijeljene su tako nagrade za uloženi trud, za kreativnost te za umjetnički zanos.

Nagrade za plakate koje je žiri odabrao kao najbolje podijeljene su u dvije kategorije – kategorija Maleni (3., 4., i 5. razred) i kategorija Veliki (6., 7. i 8. razred).

Slijedi tablica nagrađenih plakata.

 

Nagrađeni učenici

Plakat

 1. M

Gabrijela Božić i Emanuela Šipura

A. Puškin, Bajka o ribaru i ribici

 1. M

Mia Novačić i Laura Stipić

B. Čopić, Ježeva kućica

 1. M

Dora Šotić i Lucija Lukačević

M. Lovrak, Vlak u snijegu

 1. V

Margareta Đuras

R. Bach, Galeb Jonathan Livingston

 1. V

Sven Đapa

J. K. Rowling, Harry Potter i kamen mudraca

 1. V

Josip Vrcić

R. Bach, Galeb Jonathan Livingston

posebne nagrade organizatora

Štefani Tokić

Ema Fruk i Ana Jurković

Fran Klarić i Dorotea Matić

R. Bach, Galeb Jonathan Livingston

Ž. Hercigonja, Tajni leksikon

 

 

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su ulaznice za kino predstavu po svom izboru, a ostali paketiće slikarskog pribora koji će im pomoći da nastave biti kreativni čitatelji. Zahvaljujući ravnatelju Gradske knjižnice Dugo Selo g. Topiću, svi nagrađeni dobili su i besplatnu godišnju članarinu u Gradskoj knjižnici.

Čestitamo svima i vidimo se dogodine na još jednom Sajmu dobrih naslova.

 

 [više]

Susret s književnicom Sanjom Pilić

Autor: Ana Klarić, Patricija Heroić, 2. 4. 2019. 13:00

Spisateljica Sanja Pilić je 1. travnja 2019. posjetila učenike 4. razreda. Napisala je puno knjiga. Književnica im je rekla da nije baš lako biti spisatelj ili spisateljica. Njezina majka,  Sunčana Škrinjarić bila je spisateljica,pa je tako  i Sanja postala spisateljica. Napisala je jako zanimljive knjige i slikovnice za djecu. Donijela je punu torbu knjiga i ispričala kako je neke od njih napisala. Prema nekim njenim knjigama su nastale i kazališne predstave ( npr. Mrvice iz dnevnog boravka, Maša i Božić, Sasvim sam popubertetio).

 [više]

20. Svjetski dan pjesništva

Autor: Ivana Budimčić, 21. 3. 2019. 17:22

Danas obilježavamo Svjetski dan pjesništva. Već dvadesetu godinu zaredom na ovaj dan svijet slavi pjesništvo. World Poetry Day (Svjetski dan pjesništva) UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine s ciljem pisanja, objavljivanja i poučavanja pjesništva širom svijeta. Tim povodom u školskoj su knjižnici učenici prvog razreda imali priliku čuti slikovnicu u stihu. Učenica sedmog razreda, I. Brajko, im je u sklopu programa Pričaonica za vrijeme velikog odmora pročitala slikovnicu Julije Donaldson Mjesta ima na metli svima. 

 [više]

Pokrenimo solidarnost

Autor: Ivana Kosko, 15. 3. 2019. 14:47

Međunarodni Dan eliminacije rasne diskriminacije obilježava se diljem svijeta 21. ožujka. Kako bi obilježili taj značajan datum, učenici i učenice šestih i sedmih razreda Osnovne škole „Stjepan Radić“ iz Božjakovine priključili su se svojim europskim kolegama u projektu pod nazivom P.S. Pokreni solidarnost, u sklopu kojeg će svojim sugrađanima slati poruke solidarnosti. Projekt se istovremeno provodi u Španjolskoj, Francuskoj, Poljskoj i Hrvatskoj, a voditelj projekta za Hrvatsku je Centar za mirovne studije. Projekt je zamišljen kao aktivnost slična slanju poruke u boci kojom djeca i tinejdžeri šalju razglednice nasumce odabranim osobama iz telefonskog imenika svoje lokalne zajednice.

 [više]

KNJIŽEVNI SUSRET: JADRANKA ČUNČIĆ BANDOV S PRVAŠIĆIMA

Autor: Ivana Kosko, Ivana Budimčić, 13. 3. 2019. 17:33

Poznata hrvatska lutkarica i spisateljica Jadranka Čunčić – Bandov posjetila nas je sa svojim posebnim lutkicama i ovog  proljeća, 12. ožujka 2019. i nasmijala i razveselila naše prvašiće. Učenici su uživali u njezinu glumačkom umijeću, puno su se smijali i zagrijali za to da i sami načine vlastite lutke od priručnih materijala. Kroz priču i glumu upoznali su i neke likove koji lutkaricu okružuju u životu i daju joj inspiraciju za izradu lutkica i pisanje igrokaza. Pokazali su svojoj gošći da i sami znaju glumiti i to upravo njezine igrokaze. Učiteljice prvašića bile su jako ponosne na svoje učenike jer su bili vrlo pristojni,  jer su surađivali i pokazali koliko su pametni, hrabri, razigrani i maštoviti.

 

 [više]

SAJAM DOBRIH NASLOVA

Autor: Ivana Kosko, Ivana Budimčić, 7. 3. 2019. 13:53

Pozivamo Vas na sudjelovanje na ovogodišnjem „Sajmu dobrih naslova“. Ovo događanje zamišljeno je kao poticaj vama da pročitate neku dobru knjigu, da je predstavite i prezentirate preko plakata i grafičkog dizajna prenoseći vizualnu poruku kako biste i druge potaknuli na čitanje. 

NAJBOLJE PLAKATE ĆEMO NAGRADITI!

Pravila koja morate slijediti:

 • Veličina papira 50*70 cm (pola B1 formata, odnosno pola hamer papira)
 • Orijentacija papira je slobodna vodoravno ili okomito
 • Boja papira ne mora nužno biti bijela (Papir u boji može se kupiti u knjižari)
 • Obvezni dijelovi plakata: naslov knjige, autor knjige, ilustracija i poruka knjige ili rečenica koja će promatrača navesti da je poželi pročitati
 • Autor/i plakata mogu biti jedan učenik ili par učenika unutar iste kategorije.

Učenici mogu predstaviti bilo koju knjigu.

Plakati će se ocjenjivati u dvije kategorije:

 • učenici 3., 4. i 5. razreda (nagrađujemo 3 plakata)
 • učenici 6., 7. i 8. razreda (nagrađujemo 3 plakata)

Prijave u školskoj knjižnici.

 

Kako bi vaši radovi bili što kvalitetniji, pozivamo vas i na radionicu učitelja Roberta Samardžića u kojoj ćemo vam detaljnije predstaviti projekt. Radionica nije obavezna.

Radionica će se održati u petak 15. ožujka 2019. u 11.35 sati u učionici likovne kulture. Na radionicu treba ponijeti papir za rad, materijal s kojim mislite raditi te knjigu koju ćete predstavljati.

Plakate treba predati najkasnije do 25. ožujka 2019. u 14 h.

Najbolji će biti izloženi na izložbi u holu škole 1. travnja 2019. 

Veselimo se vašim uradcima!

Vaše knjižničarke i učitelj likovne kulture

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 VAŽNO!!!
RIJEČ DANA
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
JELOVNIK

Za pregled jelovnika klikni OVDJE.

RASPORED ZVONA
Oglasna ploča
RODITELJSKI SASTANCI
09.03.2020. 13:14
RODITELJSKI 6. b
Roditeljski sastanak za 6.b održat će se u srijedu 11. 3. 2020. u 18h. Razrednica Klara Čavar

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
POPIS UDŽBENKA

ZAHVALJUJEMO TVRTKI MONTING D.O.O. NA VELIKODUŠNOJ DONACIJI ZA

IZRADU SKULPTURE IGRA

U DVORIŠTU NAŠE ŠKOLE.

PROJEKTI
ZANIMLJIVOSTI
Crtice iz Lupoglava

CRTICE IZ LUPOGLAVA

Pročitajte radove naših malih novinara iz Lupoglava.

NOVO U KNJIŽNICI

LISTA DOBRIH KNJIGA

Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s pedagozima, učiteljima i knjižničarima, svake godine izabire najbolje naslove za male knjigoljupce i njihove roditelje. Dosadašnje liste knjiga pogledajte OVDJE.

Anketa
Čitate li knjige?

CMS za škole logo
Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina / Domaćinska 1, HR-10370 Božjakovina / os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr / skola@os-stjepan-radic-bozjakovina.skole.hr
preskoči na navigaciju